SAD: Usvojen budžet bez novca za izgradnju zida sa Meksikom

S druge strane, predsjednik Donald Tramp dobio je 15 milijardi dolara za jačanje vojske i 1,5 milijardi dolara za bezbjednosne mjere na granici koje uključuju više od 5.000 dodatnih kreveta za pritvor, poboljšanje granične infrastrukture i tehnologiju za nadgledanje
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2017. 09:15h

Republikanci i demokrate u američkom Kongresu postigli su kompromisni dogovor o zakonu koji predviđa hiljadu milijardi dolara za finansiranje savezne države do kraja septembra.

Prema dogovoru, Tramp nije dobio sredstva za izgradnju zida na granici s Meksikom, odbačeno je smanjivanje finansiranja popularnih domaćih programa poput medicinskih istraživanja i infrastrukturnih fondova.

S druge strane, predsjednik Donald Tramp dobio je 15 milijardi dolara za jačanje vojske i 1,5 milijardi dolara za bezbjednosne mjere na granici koje uključuju više od 5.000 dodatnih kreveta za pritvor, poboljšanje granične infrastrukture i tehnologiju za nadgledanje.

Ustupak demokratama bio je i novac predviđen za program medicinske pomoći Portoriku, što je bio prioritet za vođu demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi. Demokrate su za Portoriko tražile 500 miliona dolara, a republikanci su pristali na 295 miliona, što je više nego što su prvobitno nudili.

Demokrate su bile uspješne u zaustavljanju brojnih konzervativaca koji teže promjeni desetina propisa uvedenih u vrijeme Trampovog prethodnika Baraka Obame.

I Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa imaju rok do petka u ponoć da usvoje dogovorene mjere i tako izbjegnu blokadu finansiranja, bar do 1. oktobra, kada u SAD počinje budžetska 2018. godina.

Bonus video: