Da li će Tramp otkriti tajne o ubistvu Kenedija?

Ono što se zna o "JFK dokumentima" većinom dolazi od CIA i FBI, a neki bi možda mogli da rasvijetle da li su te agencije napravile propuste i da li je bilo zavjere oko Kenedijevog ubistva
7 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2017. 06:54h

Da li će Donald Tramp omogućiti javnosti da ima uvid u nekoliko hiljada tajnih vladinih dosijea koji se odnose na ubistvo Džona F. Kenedija 1963. godine?

To je pitanje na koje se neće još dugo čekati odgovor.

Odgovor će da usijledi već za nekoliko mjeseci, a možda i nekoliko nedjelja, piše portal "Politiko".

Prema roku koji je uspostavljen zakonom, Tramp ima još nekoliko mjeseci da razmisli da li će blokirati ili ne objelodanjivanje 3.600 dosijea vezanih za ubistvo Kenedija - događaja koji je kao nijedan drugi u modernoj američkoj istoriji pokrenuo lavinu teorija zavjere. Ta dokumenta se nalaze zapečaćena u Nacionalnom arhivu. Ono što se zna o "JFK dokumentima" većinom dolazi od CIA i FBI, a neki bi možda mogli da rasvijetle da li su te agencije napravile propuste i da li je bilo zavjere oko Kenedijevog ubistva. Neimenovani zvaničnik Bijele kuće je prošle nedjelje rekao za "Politiko" da je Trampova administracija upoznata sa tim zakonom i da sarađuju sa Nacionalnim arhivom da bi se "omogući nesmetan proces u iščekivanju roka u oktobru". Prema zakonu iz 1992. godine, dokumenta o Kenedijevoj smrti moraju u potpunosti postati javna 26. oktobra ove godine, tačno na 25-godišnjicu donošenja tog zakona. Tramp, međutim, može da odluči i da ne bude tako. "Politiko" navodi da o ovom pitanju odluku donosi isključivo i samo predsjednik SAD.

Bonus video: