Američko-korejske pomorske vježbe u Japanskom moru na "radaru" Pjongjanga

Sjeverna Koreja je preko zvaničnih medija zaprijetila danas da će napasti nosač aviona Karl Vinson. Jedan internet sajt koji podržava sjevernokorejska vlada danas je upozorio na mogući udar na američku podmornicu na nuklearni pogon raspoređenu u toj zoni
1 komentar(a)
Američki brodovi, Foto: Beta-AP
Američki brodovi, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.04.2017. 11:49h

Južna Koreja i SAD danas su završile zajedničke godišnje vojne manevre, ali nastavljaju pomorske vježbe u Japanskom moru, što izaziva bijes Pjongjanga.

Situacija je na Korejskom poluostrvu vrlo napeta zbog nagovještaja da bi Sjeverna Koreja mogla da izvede šestu nuklearnu probu, i zbog upozorenja administracije američkog predsjednika Donalda Trampa da ne isključuje pribjegavanje sili da bi se "sredio" problem.

Zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe završavaju se danas kako je predviđeno, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane precizirajući da je u njima učestvovalo 20.000 južnokorejskih i 10.000 američkih vojnika.

Druga zajedička vežba završena je prošlog mjeseca.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane potvrdilo je danas da se pomorske vježbe sa SAD u Japanskom moru nastavljaju.

U tim vježbama učestvuje američka vazdušna i pomorska grupacija koja prati američki nosač aviona Karl Vinson. Cilj tih vježbi je da se isproba kapacitet presretanja sjevernokorejsih raketa, a trebalo bi da traju nekoliko dana.

Sjeverna Koreja je preko zvaničnih medija zaprijetila danas da će napasti nosač aviona Karl Vinson. Jedan internet sajt koji podržava sjevernokorejska vlada danas je upozorio na mogući udar na američku podmornicu na nuklearni pogon raspoređenu u toj zoni.

Zajedničke američko-južnokorejske vojne vježbe koje su završene danas i one prije mjesec dana, vođene su prema zamišljenom scenariju sukoba sa Sjevernom Korejom. Seul i Vašington ističu da su vježbe isključivo defanzivne prirode.

Pjongjang ih predstavlja kao probu za buduću invaziju Sjeverne Koreje, a zbog tih manevara svake godine podižu se tenzije. Takođe, obično kada se završe vježbe ulazi se u mirniju fazu na Korejskom poluostrvu, ali je pitanje da li će tako biti i ove godine.

Predsjednik SAD Donald Tramp upozorio je u četvrtak na mogući "veliki sukob" s Pjongjangom koji nije zakočio razvoj zabranjenih balističkih programa.

Sjeverna Koreja je pored toga u subotu ispalila balističku raketu, što se završilo neuspjehom, kao odgovor na poziv SAD u Ujedinjenim nacijama da treba pojačati međunaodne sankcije protiv Pjongjanga da bi se suprotstavilo "nuklearnoj pretnji".

Tramp vjeruje da Kina vrši pritisak na Pjongjang

Donald Tramp je izjavio je da vjeruje da kineski predsjednik stavlja Sjevernu Koreju pod pritisak zbog njenog insistiranja na nastavku raketnih i nuklearnih programa.

On je u intervjuu za CBS, koji će danas biti emitovan, rekao da ne bi bio srećan kada bi Sjeverna Koreja izvela nuklearnu probu, i da vjeruje da ni kineski predsjednik Si Đinping ne bi bio srećan.

Na pitanje da li to znači vojnu akciju, Tramp je odgovorio: "Ne znam. Mislim, vidjećemo."

U subotu je sjevernokorejski projektil srednjeg dometa pao nedugo nakon što je lansiran, saopštile su SAD i Južna Koreja, što je treći neuspješni test ovog mjeseca, ali i jasna poruka prkosa u trenutku dok američki nosač aviona obavlja vježbe u regionu.

Bonus video: