Gutereš: Vojni sukob u Aziji može biti izazvan nesporazumom

"To znači ponovno otvaranje i ojačavanje kanala komunikacije, posebno između vojski, kako bi se snizio rizik od pogrešne procjene ili nesporazuma", rekao je Gutereš
0 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Antonio Gutereš, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2017. 19:34h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je zabrinut zbog mogućnosti vojnog sukoba u sjeveroistočnoj Aziji "uključujući i zbog pogrešne procjene ili nesporazuma" kao rezultat ubrzanih aktivnosti sa nuklearnim i balističkim testovima.

On je na sastanku SB na "najjači način" osudio oglušivanje Sjeverne Koreje o zahteve Savjeta bezbvednosti UN da obustavi svoj nuklearni i raketni program i dodao da međunarodna zajednica mora da dveluje odmah "kako bi spriječila konflikt i postigla održivi mir".

Gutereš je rekao da snimci sa satelita ukazuju na to da je Sjeverna Koreja "u stanju pripravnosti da izvede dodatne nuklearne testove" i pozvao tu zemlju da se uzdrži od daljih testova, pridržava odredbi rezolucija UN i razmisli o nastavku pregovora.

"To znači ponovno otvaranje i ojačavanje kanala komunikacije, posebno između vojski, kako bi se snizio rizik od pogrešne procjene ili nesporazuma", rekao je Gutereš.

Tilerson za nove sankcije Sjevernoj Koreji

Državni sekretar SAD Reks Tilerson zatražio je danas na sastanku Savjeta bezbjednosti UN uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji, ocijenivši da bi bilo "katastrofalno" ukoliko se ne djeluje protiv nuklearnog programa te zemlje.

Tilerson, koji je predsjedavao današnjim sastankom, izjavio je da međunarodna zajednica mora da poveća finansijsku izolaciju Sjeverne Koreje, da pooštri sankcije protiv organizacija i pojedinaca koji podržavaju njene nuklearne i raketne programe i da se više primjenjuju sankcije koje su već na snazi.

On je dodao da SAD ne bi oklijevale da kazne druge zemlje koje podržavaju ilegalne aktivnosti Sjeverne Koreje i pozvao druge države da snize nivo diplomatskih odnosa s Pjongjangom.

Tilerson je rekao i da očekuje dalje korake Kine, glavnog saveznika Sjeverne Koreje.

Rusija: Sankcije i pritisak na Sjevernu Koreju neće riješiti problem

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov rekao je danas da je "ratoborna retorika u kombinaciji s nepromišljenim pokazivanjem mišića" prema Sjevernoj Koreji dovela do toga da se svijet ozbiljno pita da li će biti rata.

Gatilov je na sastanku ministara spoljnih poslova članica Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku upozorio da bi "jedna loša riječ ili pogrešno protumačen korak" mogli da izazovu "zastrašujuće i žalosne posljedice".

On je kazao da Rusija, koja se graniči sa Sjevernom Korejom, "s oprezom" posmatra razvoj situacije u tom regionu i osuđuje nuklearne i raketne probe Pjongjanga.

Gatilov je dodao da Sjeverna Koreja vjerovatno neće odustati od izrade nuklearnog oružja sve dok primjećuje direktnu prijetnju za sopstvenu bezbjednost i da "sankcije i pritisak na Pjongjang" neće riješiti problem.

Bonus video: