Proslavio se gađajući Buša cipelama, a sada je kandidat na izborima

Osuđen na godinu dana zatvora zbog napada na šefa države u zvaničnoj posjeti, Zaidi, kojeg su mnogi smatrali herojem u arapskom svijetu, oslobođen je poslije devet mjeseci zbog dobrog vladanja
80 pregleda 1 komentar(a)
Džrodž Buš cipela, Muntazer el Zaidi, Foto: Screenshot (Youtube)
Džrodž Buš cipela, Muntazer el Zaidi, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 05.05.2018. 18:09h

Irački novinar koji je postao svjetski poznat jer je svojim cipelama gađao bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša mlađeg u Bagdadu, kandidat je na parlamentarnim izborima 12. maja, s namjerom da se "obračuna" s korumpiranim političarima.

"Moj cilj je da otjeram u zatvor sve političare lopove, da zažale za svoja djela i da im se oduzme sva imovina", rekao je Muntazer el Zaidi, kandidat nezavisne liste "Marš za reforme" u kojoj se nalaze pristalice šiitskog vođe Moktade Sadra i komunisti.

Zaidi, koji sad ima 39 godine, 14. decembra 2008. u Bagdadu je usred Bušove oproštajne konferencije za novinare izuo cipele i njima gađao tadašnjeg američkog predsjednika uz riječi "Psu, ovo ti je oproštajni poljubac od iračkog naroda. Ovo ti je od udovica, siročića i svih izginulih u Iraku!".

Osuđen na godinu dana zatvora zbog napada na šefa države u zvaničnoj posjeti, Zaidi, kojeg su mnogi smatrali herojem u arapskom svijetu, oslobođen je poslije devet mjeseci zbog dobrog vladanja. Strahujući za svoju porodicu preselio se u Liban gdje je živio neko vrijeme.

"Ne žalim to što sam učinio. Naprotiv, žalim što nisam tada imao još cipela", rekao je Zaidi Frans presu.

Zaidi koji je na 95. od 138 mjesta na listi kandidata, priznaje da nema mnogo izgleda da uđe u irački parlament, ali je naveo da ga to ne zabrinjava.

"Nije časno imati za kolege lopove, a moj cilj je da se vrati ukradeni novac", rekao je on, a o mržnji prema SAD kaže da je ostala ista i da američki vojnici treba odmah da napuste njegovu zemlju.

Na opasku da su američke snage pomogle iračku vojsku u borbi protiv džihadista Islamske države, Zaidi je rekao da to nije tačno.

"Amerikanci su podržali Islamsku državu. Kako možete da kažete da žele da ih se oslobode", rekao je Zaidi.

Što se tiče incidenta s Bušom, američki predsjednik je na vrijeme uspio da se pomjeri tako da ga cipele nisu pogodile.

Mnogi Arapi širom Bliskog istoka doživjeli su tada taj gest kao odraz sopstvenih frustracija i ogorčenosti zbog američke okupacije Iraka.

Zaidov gest je kasnije inspirisao i autore internet igrica, a njegov lik se našao i na majicama, dok su mu mnogi nudili i svoje ćerke za ženidbu.

Bonus video: