Bolton: SAD imaju plan za denuklearizaciju Sjeverne Koreje tokom narednih godinu dana

Bolton je rekao da će američki državni sekretar Majk Pompeo "razgovarati sa Sjevernokorejcima u neposrednoj budućnosti o realnom načinu za uklanjanje oružja za masovno uništenje i balističkog raketnog programa tokom narednih godinu dana"
0 komentar(a)
Džon Bolton, Foto: Reuters
Džon Bolton, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2018. 16:35h

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton izjavio je danas da SAD imaju plan koji će dovesti do denuklearizacije Sjeverne Koreje u roku od godinu dana.

Bolton očekuje saradnju od Sjeverne Koreje jer, kako je rekao, stanovnici te zemlje žele isto što i ranije, ukidanje sankcija i pomoć od Južne Koreje i Japana, prenijela je agencija AP.

On je rekao da će američki državni sekretar Majk Pompeo "razgovarati sa Sjevernokorejcima u neposrednoj budućnosti o realnom načinu za uklanjanje oružja za masovno uništenje i balističkog raketnog programa tokom narednih godinu dana".

"Ako su oni u vezi s tim već donijeli stratešku odluku i ako budu kooperativni, moći ćemo da napredujemo veoma brzo", kazao je Bolton za televiziju Si-Bi-Es (CBS).

Američki predsjednik Donald Tramp i lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un imali su 12. juna istorijski sastanak u Singapuru koji je završen potpisivanjem zajedničke deklaracije.

Sporazumom koji su postigli predviđene su garancije SAD za bezbjednost Sjeverne Koreje i posvećenost Pjongjanga "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Bonus video: