"SPRIJEČITI TRANSFER ORUŽJA HEZBOLAHU"

Ministar nije potvrdio da Izrael stoji iza napada u Siriji, ali tvrdi: Napad je u skladu sa našom politikom

Vatra je zahvatila vojni kompleks koji koristi Iran za skladištenje i transfer oružja proiranskim trupama koja se bore na strani režima sirijskog predsjednika Bašar al-Asada, a prvenstveno Hezbolaha
80 pregleda 0 komentar(a)
Eksplozija, Foto: Shutterstock
Eksplozija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.04.2017. 07:41h

Izraelski ministar zadužen za obavještajne poslove Jisrael Kac, izjavio je za izraelski vojni radio da je jutrošnji napad u Siriji "u potpunosti u skladu sa politikom Izraela da spriječi transfer oružja Hezbolahu", ali nije potvrdio da njegova zemlja stoji iza tog napada kraj aerodroma Damask.

Izraelske vazduhoplovne snage navodno su napale rano jutros iransko skladište oružja kraj Međunarodnog aerodroma Damask, prenose izraelski mediji izvještaje televizije Al- Manar libanskog Hezbolaha.

Čitav niz eksplozija potresao je istočni Damask jutros oko 3 sata.

Vatra je zahvatila vojni kompleks koji koristi Iran za skladištenje i transfer oružja proiranskim trupama koja se bore na strani režima sirijskog predsjednika Bašar al-Asada, a prvenstveno Hezbolaha.

Al-Manar navodi da su eksplozije izgleda izazvale samo materijalnu štetu, a da žrtava nije bilo.

Izvještaji o eksplozijima stigli su i iz opozicionih izvora u Siriji, kao i od Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja prati građanski rat, koristeći izvore na terenu.

Vojni kometator izraelskog novinskog sajta "Ynet", Ron ben Jišaj rekao je da je meta napada po svoj prilici bila isporuka oružja iz Irana.

Ni portparol izraelske vojske nije odgovorio na pitanje da li je Izrael umiješan u napad u kome, prema dosadašnjim izvještajima, nema povrijeđenih.

"Mi ne možemo potvrditi takve izvještaje", rekao je on.

U izvještajima lokalnih medija se navodi da je ciljano skladište oružja kraj Međunarodnog aerodroma Damask koje koriste vojnici koje podržava Iran.

Kompleks koji je pogođen obuhvata skladišta, hangare za avione i industrijsku zonu, prenijeli su izraelski mediji.

Libanska televizija Al-Manar povezana s Hezbolahom, saveznikom sirijskog predsjednika Bašara al-Asada izvijestila je da su eksplozije koje su potresle Damask izazvalo pet izraelskih vazdušnih udara.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman rekao je u srijedu tokom posjete Moskvi da Izrael neće dozvoliti da se iranske i snage Hezbolaha gomilaju na granici na Golanskoj visoravni. On se na bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi sastao se s ruskim kolegom Sergejem Šojguom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

U saopštenju izraelskog Ministarstva odbrane je navedeno da se razgovaralo o situaciji u Siriji i nastavku saradnje između izaelske i ruske vojske.

U saopštenju se dodaje da je "ministar odbrane izrazio zabrinutost zbog aktivnosti Irana u Siriji i iranskoj upotrebi sirijskog tla kao baze za krijumčarenje oružja Hezbolahu u Libanu".

Izraelska vojska je u ljeto 2006. godine više od mjesec dana ratovala protiv gerilaca Hezbolaha.