ČINJENICE O SMRTI OBJELODANJENE NAKON GODINU DANA

SAD: Mentalno oboljeli zatvorenik umro u agoniji, sedam dana mu nisu davali vodu

Čuvari su ga namjerno držali bez vode, kao vid kažnjavanja, navodi se u lokalnim novinama Milvoki žurnal sentinel, prenosi AFP
80 pregleda 9 komentar(a)
Teril Tomas, Foto: Screenshot(YouTube)
Teril Tomas, Foto: Screenshot(YouTube)
Ažurirano: 05.02.2019. 20:07h

Mentalno oboljeli zatvorenik Teril Tomas umro je od "akutne dehidracije", nakon što ga je osoblje zatvora držalo sedam dana bez vode, piše u sudskom svjedočenju.

Tomas je umro prije godinu dana, ali činjenice njegove smrti objelodanjene su tek na saslušanjima održanim u ponedjeljak i utorak.

Čuvari su ga namjerno držali bez vode, kao vid kažnjavanja, navodi se u lokalnim novinama Milvoki žurnal sentinel, prenosi AFP.

Tomas, koji je uhapšen pod optužbom da je ubio čovjeka i pucao vatrenim oružjem unutar kazina, na početku služenja zatvorske kazne ponašao se neartikulisano, stoga je premješten u samicu. S obzirom na to da nije htio da bude miran, zatvorsko osoblje ukinulo je dovod vode u njegovu ćeliju, što je njegova porodica okarakterisala kao mučenje. 

Zatvorenici kažu da je svoje posljednje dane proveo u agoniji, uzaludno moleći za vodu, piše AFP. 

Oslabio je 16 kilograma i postao veoma slab, prije nego što je umro na betonskom podu svoje ćelije u kojoj nije imao ni madrac. 

Njegova smrt izazvala je ogroman skandal za ultrakonzervativnog šerifa Milvokija, Dejvida Klarka. 

Kako navodi Žurnal sentinel, Klark je bijesan prijetio glavnom mrtvozorniku Milvokija, koji je naveo Tomasovu smrt kao ubistvo. 

Nakon kraja istrage, tužioci će donijeti odluku o tome da li će sudski goniti osoblje zatvora.