Japanci se pripremaju za nuklearni rat

Japanska javnost je zabrinuta zbog izjave premijera Šinza Abea, koji tvrdi da Sjeverna Koreja posjeduje rakete sa nervnim gasom sarinom
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2017. 11:21h

U porastu tenzija i straha oko mogućeg nuklearnog napada ili razarajućeg rata, Japanci su navodno već počeli preuzimati mjere predostrožnosti za najgori scenario.

Kako je Rojters naveo u ponedjeljak, tokom proteklih par nedjelja je očigledan porast potražnje za izgradnju atomskih skloništa, kao i prodaje prečišćivača vazduha, sposobnih da zaustave radijaciju.

Iz kompanije Oribe Seiki Sejsakušo iz Kobea tvrde da su samo ovog mjeseca primili već osam zahtjeva da sagrade atomska skloništa, naglasivši da ih godišnje do sada bilo svega šest.

Takođe, iz kompanije navode da su prodali pedeset prečišćivača vazduha proizvedenih u Švajcarskoj, namijenjenih zaustavljanju radijacije i otrovnih gasova, a prioritet kompanije je trenutno nabavka ovih proizvoda, kako bi zadovoljili potražnju kupaca.

"Potrebno je određeno vrijeme da se izgradi sklonište, ali zbog uzavrele atmosfere, kupci žele da se posao obavi što prije. Žele da ih posjetimo i damo im precizan datum do kojeg možemo sve završiti," kazao je direktor kompanije Nobuko Oribe.

Naravno, cijena ove opreme i izgradnje atomskih skloništa ni u kom slučaju nije zanemarljiva. Jedan prečišćivač koji štiti šest osoba košta 5,630 dolara, dok je cijena drugog koji može zaštititi trinaest osoba u skloništu 15,440 dolara.

Skloništa koja mogu primiti veće grupe ljudi se mogu izgraditi 227,210 dolara, ali je za njihovu izgradnju potrebno čak četiri mjeseca.

Japanska javnost je zabrinuta zbog izjave premijera Šinza Abea, koji tvrdi da Sjeverna Koreja posjeduje rakete sa nervnim gasom sarinom.

Bonus video: