Netanjahu napravio rijetko viđen skandal

Netanjahuova vlada najdesnija u istoriji zemlje vodi kampanju protiv organizacija koje optužuje da pokušavaju da delegitimizuju državu Izrael
57 pregleda 4 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2017. 13:50h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je otkazao sastanak sa ministrom spoljnjih poslova Njemačke Zigmarom Gabrijelom što su svjetski mediji nazvali rijetkim skandalom.

Gabrijel je ranije izjavio da bi bilo za "žaljenje" da iNetanjahu otkaže sastanak s njim jer je zakazao sastanke i sa ljevičarskim organizacijama koje kritikuju akcije Izraela na okupiranoj Zapadnoj obali.

Gabrijel, koji je u ponedjeljak doputovao u Izrael, ocijenio je da su takvi sastanci "sasvim normalni", a Netanjahu mu je u ponedjeljak postavio ultimatum da otkaže razgovore s organizacijama Becelem i Prekidanje tišine, jer se u protivnom neće s njim sastati, javili su izraelski mediji.

Njemački ministar je za to čuo preko medija, kako je izjavio za njemačku televiziju ZDF.

On je ocijenio da bi bilo "nezamislivo" otkazivati sastanke da se Netanjahu sastao s kritičarima vlade u Njemačkoj, ali je dodao da otkazivanje sastanka ne bi bilo "katastrofa" i ne bi izmijenilo njegove odnose s Izraelom.

"Ne možete dobiti pravu i sveobuhvatnu sliku ni o jednoj državi na Zemlji ako se sastajete samo u vladinim kancelarijama", rekao je Gabrijel, kako prenosi agencija AP.

Njemačka je inače jedna od najjačih pristalica Izraela u Evropi i otkazivanje sastanka je zaista neoubičajeno u diplomatskim odnosima. Njemački ministar je rekao da se često sastaje s Netanjahuom, prenio je Frans pres.

Becelem s čijim predstavnicima će se sastati večeras dokumentuje kršenja ljudskih prava na teritorijama koje su pod okupacijom Izraela pet decenija, a Prekidanje tišine je druga nevladina organizacija koja omogućava izraelskim vojnicima da anonimno ispričaju svoje priče i osude neprihvatljive akcije armije.

Netanjahuova vlada najdesnija u istoriji zemlje vodi kampanju protiv organizacija koje optužuje da pokušavaju da delegitimizuju državu Izrael.

Bonus video: