Eksplozija na slovenačkom brodu u SAD, dvoje mrtvo

Pogon i vitalni djelovi broda nisu oštećeni, pa brod čija je konačna destinacija luka u Indiji nastavlja plovidbu
0 komentar(a)
brod Tamar, Foto: Splosnaplovba.com
brod Tamar, Foto: Splosnaplovba.com
Ažurirano: 25.04.2017. 10:06h

Dva mornara su poginula, a dvojica su zadobila teške opekotine u eksploziji koja se dogodila na brodu "Tamar" koji je u vlasništvu slovenačkog brodovlasnika "Splošna plovba". Povrijeđeni su prebačeni u bolnicu u SAD.

Juče se dogodila eksplozija, nakon koje je uslijedio požar na brodu registrovanom na Maršalskim ostrvima, potvrdio je danas direktor "Slošne plovbe" Egon Bandelj.

Prema njegovim riječima, do nesreće na brodu koji je prevozio ugljen iz američkog Baltimora prema Azorskim ostrvima došlo je u Atlantskom okeanu, oko 2.000 kilometara od Kape Koda, u ponedjeljak ujutru po lokalnom vremenu.

Uzroci eksplozije i požara u prednjem tovarnom prostoru 190 metara dugačkog broda, specijalizovanog za prevoz ugljena, još se utvrđuju. Zbog incidenta su intervenisale američke spasilačke službe i obalna straža.

Brod ima mješovitu međunarodnu posadu, među njima i tri slovenačka državljanina od kojih nijedan nije smrtno stradao, potvrdila je uprava "Splošne plovbe".

Pogon i vitalni djelovi broda nisu oštećeni, pa brod čija je konačna destinacija luka u Indiji nastavlja plovidbu, navode slovenački mediji.

Brod "Tamar" je, kako se navodi, sagrađen prije sedam godina u Kini i jedan je od najmodernijih teretnih brodova te vrste.

Dužina mu je 190 metara, širina 32 metra, i ima nosivost od 57.000 tona.

Bonus video: