Ostavke vojnih lidera Avganistana nakon napada talibana

Nakon napada vlasti su bile na meti kritika zbog toga što nisu bile u stanju da zaštite građane, čak ni u vojnoj bazi
0 komentar(a)
Avganistan, Foto: Beta-AP
Avganistan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.04.2017. 09:04h

Ministar odbrane Avganistana Abdulah Habibi i načelnik Generalštaba general Kadam Šah Šahim podnijeli su danas ostavku, tri dana poslije napada talibana na vojnu bazu na sjeveru Avganistana u kojem je poginulo više od 130 vojnika.

"Predsjednik Avganistana Ašraf Gani prihvatio je ostavke ministra odbrane i načelnika Generalštaba", navodi se u saopštenju predsjedništva.

Nakon napada vlasti su bile na meti kritika zbog toga što nisu bile u stanju da zaštite građane, čak ni u vojnoj bazi.

Najmanje deset teško naoružanih talibana izvelo je u petak petočasovni napad na bazu u gradu Mazar-e-Šarif. Prema nezvaničnim podacima, u napadu je ubijeno izmedju 130 i 160 avganistanskih vojnika.

To je bio drugi napad velikih razmjera u posljednjih nekoliko nedjelja na vojne ciljeve u Avganistanu. Više desetina ljudi poginulo je u napadu na vojnu bolnicu u Kabulu početkom marta.

Džim Matis u iznenadnoj posjeti Avganistanu

Ministar odbrane SAD Džim Matis doputovao je danas u iznenadnu posjetu Kabulu radi procjene situacije u trenutku kada administracija predsjednika Donalda Trampa možda treba da odluči o slanju dodatnog broja vojnika u Avganistan.

Prvi čovjek Pentagona je u Kabul doputovao na kraju ovonedjeljne turneje tokom koje je posjetio šest zemalja, u cilju jačanja odnosa sa saveznicima i partnerima.

Matis je prvi zvaničnik Trampove administracije u posjeti Avganistanu.

Komandant američkih snaga u Kabulu general Džon Nikolson nedavno je rekao u Kongresu SAD da mu je na terenu potrebno dodatnih nekoliko hiljada vojnika.

Bonus video: