Pol Rajan: Istraga o miješanju Rusije u američke izbore kao pomoć saveznicima

Republikanski predsjednik donjeg doma Kongresa SAD rekao je da, iako navodno miješanje Rusije u izborni proces nije uticalo na pobedu američkog predsjednika Donalda Trampa na tim izborima, akcije Moskve "ne mogu biti tolerisane
1 komentar(a)
Pol Rajan, Foto: Wikipedia.org
Pol Rajan, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 22.04.2017. 18:02h

Predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Pol Rajan rekao je danas da je Kongres pokrenuo istragu o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD da bi, između ostalog, "spriječio da se isto to dogodi" američkim partnerima u NATO i drugim saveznicima.

Rajan je to rekao na konferenciji za štampu s premijerom Estonije Jurijem Ratasom u estonskom glavnom gradu Talinu, tokom posjete delegacije američkog Kongresa toj baltičkoj članici NATO i lojalnom savezniku Vašingtona.

Republikanski predsjednik donjeg doma Kongresa SAD rekao je da, iako navodno miješanje Rusije u izborni proces nije uticalo na pobedu američkog predsjednika Donalda Trampa na tim izborima, akcije Moskve "ne mogu biti tolerisane".

"Jedna stvar koju pouzdano znamo jeste da se Rusija miješala u naše izbore. To je zemlja koja pokušava da se miješa u unutrašnja pitanja suverene države", rekao je Rajan.

On je dodao da SAD imaju odgovornost da podele rezultate istrage o Rusiji sa zemljama poput Estonije koja se, kao i Letonija i Litvanija, prethodnih godina suočila "s agresivnim ruskim kampanjama dezinformacija".

"Mi kroz istražni proces želimo da shvatimo šta je tačno to što su oni uradili i kako su to učinili, da bismo mogli da pomognemo našim saveznicima da spriječe da se isto to dogodi njima", rekao je Rajan.

On je zahvalio Estoniji, zemlji sa oko 1,3 miliona stanovnika, za njenu čvrstu posvećenost sajber odbrani i NATO i za to što je jedna od malobrojnih članica NATO koja za vojsku izdvaja predviđenih dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Odnosi Estonije i Rusije ostali su hladni i zategnuti od raspada Sovjestskog Saveza 1991. godine, a njihove bilateralne odnose narušilo je, izmedju ostalog, i estonsko hvatanje ruskih špijuna koji su potom razmijenjeni za estonske, prije nekoliko godina.

Bonus video: