Rasprava Kine i Filipina zbog ostrva u Južnom kineskom moru

Filipinski ministar odbrane Delfin Lorenzana i načelnik Generalštaba Eduardo Ano odleteli su juče na ostrvo Titu (Thitu) da, u pratnji desetina novinara, pregledaju propalu pistu
0 komentar(a)
Južno kinesko more ostrva, Foto: Reuters
Južno kinesko more ostrva, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2017. 14:44h

Kina je protestovala zbog posjete filipinskih vojnih zvaničnika ostrvu u Južnom kineskom moru na koje obje zemlje polažu pravo, a vlada Filipina saopštila je danas da je njena ta teritorija na kojoj su filipinski mještani i vojska prisutni decenijama.

Do javne rasprave došlo je usred otopljavanja odnosa dva susjeda započetog poslije izbora Rodriga Dutertea za predsjednika Filipina prošlog juna. Odnosi su prethodno bili zategnuti zbog dugotrajnih sporova oko teritorija.

Filipinski ministar odbrane Delfin Lorenzana i načelnik Generalštaba Eduardo Ano odletjeli su juče na ostrvo Titu (Thitu) da, u pratnji desetina novinara, pregledaju propalu pistu.

Lorenzana je rekao da vlada Filipina planira da poboljša i produži pistu i da izgradi pristanište kako bi se brodovima prenosili materijali za izgradnju.

Filipinska vlada izdvojila je oko 1,6 milijardi pezosa (oko 30 miliona eura) za izgradnju male luke, solarne stanice, fabrike za desalinizaciju vode, improvizovanog smještaja za vojnike i objekata za turiste na ostrvu Titu.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova izrazio je nezadovoljstvo zbog posjete visokih filipinskih zvaničnika ostrvu i rekao da je Kina "ozbiljno zabrinuta i nezadovoljna" tim posjetama, a vlada Filipina odgovorila je da ostrvo pripada zapadnoj filipinskoj provinciji Palavan.

Kina je upozorila avione sa filipinskim zvaničnicima, kada su bili u blizini vještačkog ostrva Subi, da se približavaju kineskoj teritoriji, što su oni ignorisali i odgovorili da preleću iznad svoje teritorije.

Kina cijelo Južno kinesko more smatra svojim i agresivno pokušava da utvrdi položaj izgradnjom sedam veštačkih ostrva, medju kojima je i ostrvo Subi. Na tri od tih sedam ostrva Kina je izgradila piste, zgrade, kule, radarski sistem, a nedavno i oružane sisteme, na zaprepašćenje susednih vlada i SAD, koje insistiraju na slobodnoj plovidbi u međunarodnim vodama.

Bonus video: