Netanjahu: Palestinci moraju prestati da plaćaju teroriste

Posljednji izraelsko-palestinski mirovni pregovori, uz posredovanje SAD, propali su aprila 2014. godine
7 komentar(a)
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2017. 14:08h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je za Foks njuz da Palestinska uprava mora dokazati svoju posvećenost miru time što će zamrznuti fondove za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima i za "porodice terorista".

"Mislim da je prvi test mira da im se kaže: ’Hej vi želite mir? Dokažite to. Suprotstavite se terorizmu, prestanite da nagradjujete terorizam, prestanite da plaćate teroriste' ", rekao je Netanjahu u intervjuu Šonu Hanitiju koji je pratio ministra odbrane SAD Džima Matisa u posjeti Izraelu.

Predsjednik Vlade Izraela je to rekao pred sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa 3. maja u Vašingtonu, ali nije objelodanio da li je to preduslov za obnovu mirovnih pregovora sa Palestincima. Ocijenio je da Palestinci moraju "pložiti test mira".

"Ja ne govorim o Hamasu, govorim o glavnoj Palestinskoj upravi koju predvodi predsjednik koji će se sastati s Trampom u Vašingtonu. Oni daju stotine miliona dolara godišnje teroristima koji su ubili Izraelce i Amerikance i njihovim porodicama", rekao je Netanjahu, dodavši: "Što više ubiješ, to više dobiješ".

O izgledima za direktne pregovore, Netanjahu je rekao da Palestinci moraju da se promjene i svijet mora da vrši pritisak na njih da to urade, jer je potrebne da izmjene svoju "doktrinu smrti".

"Prvi koji će pozdraviti promjenu, biću ja. Znam cijenu rata. Nema nikog ko želi mir više nego Izrael. Mi učimo našu djecu miru", rekao je Netanjahu.

Posljednji izraelsko-palestinski mirovni pregovori, uz posredovanje SAD, propali su aprila 2014. godine.

Bonus video: