"DA UPOTRIJEBI EKONOMSKU MOĆ"

Pens i Turnbul: Kina da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju

Američki potpredsjednik je rekao da su "sve opcije na stolu", ali da je Vašington uvjeren da će Peking uticati na situaciju sa programom oružja Sjeverne Koreje
0 komentar(a)
Majk Pens, Malkolm Turnbul, Foto: Reuters
Majk Pens, Malkolm Turnbul, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2017. 08:26h

Američki potpredsednik Majk Pens i australijski premijer Malkolm Turnbul pozvali su Kinu da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sidneju, Turnbul je rekao da Kina ima priliku i "odgovornost" da upotrijebi ekonomsku moć i izvrši pritisak na Sjevernu Koreju.

Američki potpredsjednik je rekao da su "sve opcije na stolu", ali da je Vašington uvjeren da će Peking uticati na situaciju sa programom oružja Sjeverne Koreje.

Pens je potvrdio da će SAD poštovati sporazum o migrantima sa Australijom postignut za vrijeme mandata bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame, koji je američki predsjednik Donald Tramp svojevremeno nazvao "glupim".

Sporazumom je predviđeno da se do 1.250 tražilaca azila iz Australije naseli u SAD.

Tramp je ranije izjavio da je "nevjerovatno razočaran" jer je Obamina administracija pristala na sporazum sa Australijom koji će omogućiti prijem uglavnom muslimanskih izbjeglica u SAD i izrazio ljutnju u telefonskom razgovoru sa australijskim premijerom.

"Predsjednik Tramp je jasno rekao da ćemo poštovati sporazum, ali to ne znači da se divimo dogovoru", rekao je Pens na konferenciji za novinare.

Pens i Turnbul su ukazali na dugu istoriju vojne saradnje dvije zemlje, podsjetivši da je Australija bila na strani SAD u svakom većem sukobu posleij Prvog svjetskog rata i da je imala veliki doprinos u vojnoj kampanji u Iraku i Siriji.

Preporučujemo za Vas