Matis: Sirija još posjeduje hemijsko oružje, nema više nikakve sumnje

Američki ministar je takođe rekao da je posvećen "bezbjednosti Izraela", a svoju izjavu je započeo tvrdnjom da Iran i dalje prijeti jevrejskoj državi
6 komentar(a)
Džejms Matis, Avigdor Liberman, Foto: Reuters
Džejms Matis, Avigdor Liberman, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2017. 09:44h

Ministar odbrane SAD Džim Matis izjavio je danas da Sirija još posjeduje hemijsko oružje.

Na konferenciji za novinare u Tel Avivu s izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom, Matis je takođe rekao da su posljednjih dana sirijske vazduhoplovne snage razmjestile svoje borbene avione što bi moglo da sugeriše da je Sirija zabrinuta zbog mogućih dodatnih udara SAD nakon napada krstarećom raketom u znak odmazde za navodnu upotrebu gasa sarina.

"Ne može biti sumnje u međunarodnoj zajednici da je Sirija zadržala hemijsko oružje, kršeći svoj sporazum i saopštenje da ga je u potpunosti uklonila. Nema više nikakve sumnje", rekao je Matis, kako prenose izraelski mediji.

Matis će se kasnije danas satati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Liberman nije komentarisao novinske izvještaje da Izrael vjeruje kako Sirija i dalje posjeduje jednu do tri tone hemijskog oružja.

Američki ministar je takođe rekao da je posvećen "bezbjednosti Izraela", a svoju izjavu je započeo tvrdnjom da Iran i dalje prijeti jevrejskoj državi.

On je rekao da zna da će Izrael uskoro obilježiti Dan sjećanja na holokaust i da je svijet dužan da osigura da se to nikada ne ponovi.

"Saradnja dvije zemlje se nastavlja. Došao sam iz Saudijske Arabije i drugih posjeta u regionu. Na sastanku s Libermanom obećali smo da uspostavimo jaku vezu između Izraela i SAD", rekao je američki ministar.

Na pitanje novinara da li je sirijska vojska premjestila avione u rusku bazu u Latakiji Matis je odgovorio potvrdno.

On je istovremeno ocijenio da Iran i dalje prijeti Izraelu i svojim susjedima balističkim raketama i da Teheran radi s Hezbolahom da osigura da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ostane na vlasti.

Liberman je rekao da osovina zla Sjeverna Koreja-Teheran-Damask Bejrut ostaje glavni problem ne samo za Izrael već i cio svijet optuživši Iran da pokušava da destabilizuje Bliski istok.

Bonus video: