Izrael neće pregovarati s palestinskim zatvorenicima koji štrajkuju glađu

Portparol izraelske zatvorske službe potvrdio je da je "bezmalo 1.100 zatvorenika" započelo štrajk od ponedjeljka i da će služba nastaviti da "kažnjava štrajkače"
0 komentar(a)
Izrael, Palestina, Foto: Northafricapost.com
Izrael, Palestina, Foto: Northafricapost.com
Ažurirano: 18.04.2017. 08:03h

Izraelski ministar javne bezbjednosti Gilad Erdan izjavio je danas da Izrael neće pregovarati sa palestinskim zatvorenicima koji štrajkuju glađu.

Više od hiljadu Palestinca zatočenih u izraelskim zatvorima započelo je masovni štrajk glađu u ponedjeljak na inicijativu jednog od lidera drugog palestinskog ustanka intifade protiv izraelske okuacije Marvana Bargutija koji je osuđen na pet doživotnih zatvorskih kazni.

Štrajk ima za cilj da se obustavi zlostavljanje izraelske zatvorske službe, napisao je Barguti u autorskom članku poslatom Njujork tajmsu iz zatvora Hadarim na sjeveru Izraela.

"To su teroristi i ubice koji su dobili što su zaslužili i nema razloga da se s njima pregovara", rekao je Erdan za izraelski vojni radio.

Portparol izraelske zatvorske službe potvrdio je da je "bezmalo 1.100 zatvorenika" započelo štrajk od ponedjeljka i da će služba nastaviti da "kažnjava štrajkače".

Barguti (57) je inače glavni rival palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u partiji Fatah i popularniji je od njega u ispitivanjima javnog mnjenja.

Zatvorenci između ostalog zahtjevaju javne telefone u zatvorima, češće posjete članova porodice, okončanje "zdravstvne nebrige", kako je rečeno i izolacije, kao i pristup TV kanalima i klimatskim uređajima.

Palestinsko predstavnišvo pozvalo je izraelsku vladu da odgoviri na te zahtjeve za "slobodom i dostojanstvom".

Barguti je u međuvremenu premešten u samicu, kako su javili izraelski mediji, a desetine hiljada Palestinaca demonstrirale su u nedjelju popodne na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze u znak solidarnosti sa štrajkačima.

U izraelskim zatvorima je trenutno 6.500 Palestinaca među kojima su 62 žene i 300 maloljetnika. Oko 500 njih je u takozvanom administrativnom pritvoru bez suđenja i podizanja optužnce.

Trinanest poslanika je takođe u zatvoru.

Bonus video: