Pens i Abe o Sjevernoj Koreji: Treba ubijediti Kinu da preuzme veću ulogu

"U ovom turbulentnom vremenu japanski narod živi sa povećanom provokacijom preko Japanskog mora. Sto odsto smo sa vama", rekao je Pens u Tokiju, prenio je Rojters
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2017. 08:14h

Potpredsjednik SAD Majk Pens i japanski premijer Šinzo Abe složili su se da treba da ubjede Kinu da preuzme veću ulogu u rješavanju situacije sa Sjevernom Korejom.

To je izjavio portparol japanske vlade Koići Haiguda.

Dvojica zvaničnika potrvdila su tokom ručka da je uloga Kine u rješavanju situacije oko Sjeverne Koreje važna i da je potrebno da porade na tome da bude još veća, rekao je Haiguda, prenio je Rojters.

Pens izjavio je ranije rekao da su sve opcije na stolu kada je riječ o Sjevernoj Koreji, ali je dodao da je predsjednik Donald Tramp odlučan da sarađuje sa Japanom, Kinom i Južnom Korejom u pronalaženju mirnog rješenja.

"U ovom turbulentnom vremenu japanski narod živi sa povećanom provokacijom preko Japanskog mora. Sto odsto smo sa vama", rekao je Pens u Tokiju, prenio je Rojters.

On je japanskom premijeru Šinzu Abeu prenio da je savez između SAD i Japana kamen temeljac za mir i stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji, naveo je AFP.

Pens je u Japan doputovao iz Južne Koreje, gdje je rekao da je "era strateškog stpljenja" sa Pjongjangom gotova, nakon neuspjelog lansiranja rakete Sjeverne Koreje.

Galerija

Bonus video: