U SUSRET PRAZNIKU

Kako je Sjeverna Koreja postala nuklearni gigant

Tokom prethodne dvije decenije, Sjeverna Koreja je više puta potpisivala i kršila međunarodne dogovore o nuklearnom naoružanju
33 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2017. 18:54h

Sjeverna Koreja će ove subote slaviti 105. godišnjicu rođenja oca nacije, Kima Il-Sunga.

Za ostatak svijeta, ipak,ta proslava biti razlog za zabrinutost, zbog najave novog testiranja nuklearnog naoružanja.

Eksperti vjeruju da Sjeverna Koreja trenutno posjeduje deset nuklearnih bojevih glava, kao i dovoljno nuklearnog materijala da proizvede još stotinu. Ključ uspjeha ovog programa, doduše, nije samo u bojevim glavama, već u raketama koje ih mogu usmjeriti ka cilju.

Tajne službe smatraju da sjevernokorejsko naoružanje trenutno može doći do teritorija Južne Koreje i Japana, a da će biti u stanju preći put do SAD do 2016. godine.

Kada i kako je ova siromašna i izolovana zemlja postala nuklearna sila i šta to znači za SAD i ostatak svijeta?

Tokom Korejskog rata, pedesetih godina prošlog vijeka, Daglas Mekartur je, kao komandant američkih sila u Koreji, želio da se sa protivnikom obračuna pomoću nuklearnog naoružanja. Iako ga je predsjednik Hari Truman zaustavio u ovoj namjeri, Kim Il-Sung je znao da će jedino trajno rješenje za odbranu zemlje biti proizvodnja sopstvenog nuklearnog oružja.

Sovjetski Savez je ubrzo nakon rata počeo obučavati sjevernokorejske naučnike i potpisao ugovor o nuklearnoj saradnji sa komunističkim saveznikom, a nakon toga je otvoreno najveće postrojenje za nuklearna istraživanja, nedaleko od Pjongjanga.

Tokom prethodne dvije decenije, Sjeverna Koreja je više puta potpisivala i kršila međunarodne dogovore o nuklearnom naoružanju, a Kim Džong Il, otac sadašnjeg lidera, je 2006. godine sproveo prvo testiranje bojeve municije.

Svijet je na sve reagovao sankcijama, rezolucijama Ujedinjenih nacija i prijetnjama, kojima se od ulaska u Bijelu kuću priključio i sadašnji predsjednik Donald Tramp.

"Imamo veoma moćnu flotu koju ćemo poslati. Imamo podmornice koje su daleko moćnije od nosača aviona i najbolju vojsku na svijetu. Reći ću vam samo jedno - Kim radi potpuno pogrešnu stvar", naveo je nedavno u sopštenju za američke medije.

Sjevernokorejski praznik ove subote će donijeti odgovor da li vlasti u toj državi u bilo kojoj mjeri ozbiljno shvataju prijetnje svjetskih zvaničnika.

Preporučujemo za Vas