Lavrov Tilersonu: Američki napadi u Siriji da se ne ponove

Tilerson u Moskvi razgovarara sa Lavrovom o najnovijoj situaciji o Siriji o čemu SAD i Rusija nemaju iste stavove
15 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2017. 10:39h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu da su američki napadi u Siriji kršenje međunarodnog prava, piše Rojters.

Lavrov je Tilersonu poručio i da takvi napadi ne smiju da se ponove.

"Važno nam je da znamo kakav je vaš stav, stav SAD i kakve su istinske namjere američke administracije", rekao je Lavrov na početku sastanka s Tilersonom, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Moskvi, u jeku tenzija povodom Sirije, prenosi AFP.

Šef ruske diplomatije je američkom kolegi rekao i da želi iskrene i poštene razgovore o formiranju široke antiterorističke koalicije.

"Mnogo puta smo rekli da smo spremni na konstruktivni dijalog na ravnoj nozi sa SAD", podsjetio je Lavrov, poručivši da se Moskva zalaže za kolektivne akcije, navodi britanska agencija.

"Moskva smatra da je kontraproduktivno ograničavati se na zatvorene saveze, izjavio je Lavrov, prenosi "Sputnjik".

„Oduvijek smo bili za zajedničke akcije i smatramo da nije produktivno ograničavanje na zatvorene saveze“, rekao je on.

Prema riječima Lavrova, „takav stav naše američke kolege nijesu imale samo jednom, i dobro je poznat u Vašingtonu, između ostalog i Vama“.

Lavrov je Tilersonovu posjetu okarakterisao kao blagovremenu. Ruski ministar je rekao da je sastanak dobra prilika da se razjasne izgledi za saradnju.

„Imamo mnogo pitanja, uključujući i izuzetno nejasne kontradiktorne stavove koje je izrazio Vašington u svim aspektima bilateralnih i multilateralnih odnosa“, rekao je ruski ministar.

„Mi smo u više navrata potvrđivali našu spremnost za konstruktivan i ravnopravan dijalog, saradnju koja uzima u obzir legitimne međusobne interese. To je naša stalna politika koja se formira isključivo u skladu sa međunarodnim pravom, a ne pod uticajem kratkoročnih tržišnih uslova“, istakao je Lavrov.

Moskva smatra da je važno da se ubuduće spriječe američki napadi na Siriju, izjavio je ruski ministar.

„Osim izjava, videli smo i akcije kada je izvršen ilegalni napad protiv Sirije“, dodao je on.

Lavrov je istakao da je „od suštinskog značaja da se spriječi ponavljanje ovih akcija u budućnosti“.

"Ne stavljajte nas pred lažni izbor - sa nama ili protiv nas", rekao je Lavrov Tilersonu komentarišući njegovu izjavu kojom je ranije pozvao Rusiju da napravi izbor između odnosa sa SAD i podrške sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu.

Tilerson je na sastanku s Lavrovom poručio da će linije komunikacije SAD s Rusijom uvijek ostati otvorene, rekavši da se današnji sastanak održava u važnom trenutku kako bi Rusija i SAD mogle da preciziraju polja od zajedničkog interesa.

Prema njegovim riječima, to se primenjuje čak i kada su taktike različite.

"Želimo da preciziramo oblasti u kojima postoje oštre razlike u stavovima kako bismo shvatili zašto one postoje i kakvi su izgledi za smanjenje tih razlika", objasnio je američki državni sekretar.

On je rekao da se raduje otvorenim, poštenim i iskrenim razgovorima kako bi se bolje definisali američko-ruski odnosi, navodi Rojters.

Tilerson u Moskvi razgovarara sa Lavrovom o najnovijoj situaciji o Siriji o čemu SAD i Rusija nemaju iste stavove.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije izjavio da su SAD prekršile međunarodno pravo kada su pokrenule vazdušne udare na sirijsku vazduhoplovnu bazu, ne iznijevši dokaze da je vlada u Damasku koristila hemijsko oružje.

Predsjednik SAD Donald Tramp kaže da ne planira kopnenu intervenciju u Siriji, uprkos tome što je nedavno naredio vazdušne udare na sirijsku vazduhoplovnu bazu.

Američki državni sekretar doputovao je u utorak u Moskvu u jeku krize rusko-američkih odnosa nakon navodnog hemijskog napada u Siriji i američke intervencije iz vazduha u toj zemlji. Prema dosadašnjim informacijama, Tilerson se neće sastati sa Putinom.

Galerija

Bonus video: