Izbori za predsjednika Irana: Za sada više od 100 kandidata

Sadašnji predsjednik Hasan Rohani, umjerene orijentacije, ima pravo da se kandiduje za još jedan mandat
0 komentar(a)
Iran zastava, Foto: Reuters
Iran zastava, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2017. 16:04h

Više od 100 kandidata za predsjednika Irana prijavilo se prvog dana registracije učesnika na izborima koji će biti održani 19. maja.

Kandidati za predsjednika moći će da se prijave do subote, a uslov je da kandidat bude iranski državljanin, prenosi AP.

Kandidature će potom razmotriti Savjet čuvara, svešteničko tijelo koje će objaviti konačnu listu kandidata do 27. aprila. Savjet, inače, ne odobrava učešće disidenata i žena na formalnoj listi kandidata.

Sadašnji predsjednik Hasan Rohani, umjerene orijentacije, ima pravo da se kandiduje za još jedan mandat.

Svoje kandidature su najavili Ebrahim Raisi, sveštenik blizak vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hamneiju, i Hamid Baghei, blizak saradnik bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, a obojica su obećala da će se boriti protiv siromaštva i korupcije.

Predstojći izbori smatraju se svojevrsnim referendumom o sporazumu postignutom 2015. o nuklearnom programu Teherana sa svjetskim silama, u skladu sa kojim se Iran saglasio da smanji obim obogaćenja uranijuma u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Na nuklearnom sporazumu je radila Rohanijeva administracija, a stupio je na snagu 2016.

Od tada je Iran nastavio da prodaje naftu i da potpisuje sporazume vrijedne više milijardi dolara o kupovini putničkih aviona kojima će zamijeniti svoju zasterelu flotu.

Međutim, kritičari tog sporazuma tvrde da te ekonomske prednosti projsečni Iranci tek treba da osjete, navodi američka agencija.

Bonus video: