Putin: Idlib je režirana operacija, spremaju se novi napadi

Putin je nakon razgovora sa italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom u Moskvi rekao da ga ova situacija podsjeća na 2003. godinu i priče američkih zvaničnika u UN o navodnom hemijskom naoružanju pronađenom u Iraku
10 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2017. 14:34h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je "incident" u Idlibu "režirana operacija" i da postoje obavještajne informacije da se spremaju nove, piše b92.

Ruski predsjednik je indirektno optužio Sjedinjene Američke Države da stoje iza navodnog napada hemijskom naoružanjem i da postoji plan da se "podmetnu hemikalije u južnim pregrađima Damaska i da se optuži režim Bašara Asada za napad zabranjenim oružjem".

Putin je nakon razgovora sa italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom u Moskvi rekao da ga ova situacija podsjeća na 2003. godinu i priče američkih zvaničnika u UN o navodnom hemijskom naoružanju pronađenom u Iraku.

"Nakon toga izvedena je vojna operacija u Iraku, koja se završila razaranjem čitave zemlje, rastom terorističke prijetnje i pojavom Islamske države na svjetskoj sceni", rekao je Putin.

Putin je zatražio od Ujedinjenih nacija da sprovedu nezavisnu istragu napada u Idlibu i rekao da su sirijske vlasti spremne da puste međunarodne eksperte u svoje vojne baze u sklopu istrage.

Putin je u Kremlju ove poruke poslao nekoliko sati prije dolaska američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, koji je tokom jutra "izdao ultimatum Rusiji" u kome kaže da Moskva mora da izabere stranu - ili da se prikloni SAD i njenim saveznicima po pitanju Sirije ili da "prihvati zagrljaj Irana, Hezbolaha i Asada".

Istovremeno je iz Kremlja poručeno da su odnosi dvije svjetske supersile na najnižem nivou od završetka Hladnog rata.

Bonus video: