Izrael upozorio UN da je pojas Gaze na ivici krize

Ovo je drugo upozorenje Mordehaja za posljednjih šest mjeseci u kome se međunarodne organizacije i strane vlade pozivaju da pomognu i ublaže ozbiljne infrastruktrne probleme
104 pregleda 1 komentar(a)
Gaza, Foto: Reuters
Gaza, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2017. 14:48h

Izraelski general-major Joav Mordehaj upozorio je specijalnog izaslanika UN za bliskoistočni mirovni proces Nikolaja Mladenova da je pojas Gaze na ivici krize u snabdijevanju vodom i strujom.

Mordehaj koji zadužen za koordinaciju vladinih aktivnosti na palestinskim teritorijama je ocijenio da je potrebna hitna akcija kako bi se spriječilo pogoršanje situacije, prenose izraelski mediji.

Oko 96 procenata vode u pojasu Gaze nije za piće, a jedini podzemni izvor je prekomjerno korišćen i više nije pogodan za upotrebu. Uz to ta teritorija na obali Sredozemnog mora često ima restrikcije struje, pa u zimskim mjesecima struje neprekidno ima samo tri sata dnevno.

Ovo je drugo upozorenje Mordehaja za posljednjih šest mjeseci u kome se međunarodne organizacije i strane vlade pozivaju da pomognu i ublaže ozbiljne infrastruktrne probleme.

"Ako situacija ne bude riješena u narednih nekoliko dana moguće je da se snabdijevanje strujom prekine i stanovnici Gaze se suoče s ozbiljnim posljedicama i plate cijenu", napisao je Mordehaj na svom Fejsbuk nalogu.

U posljednjim mjesecima bolnice upozoravaju da stalna isključenja struje ugrožavaju živote pacijenata i da je preostalih oko dva miliona stanovnika Gaze provelo zimu u mraku i hladnoći. Neki su se grijali na ugalj i drvo ili koristili peći na kerozin. Osim toga mnoga domaćinstva se oslanjaju na električne pumpe tako da ne mogu da peru, kuvaju i tuširaju se.

Hamas koji vlada pojasom Gaze je doprinio pogoršanju situacije, ometajući snabdijevanje strujom novog postrojenja za desalinizaciju kojim rukovodi UNICEF.

Mordehaj tvrdi da ta islamska organizacija strujom snabdijeva tunele prokopane ispod granice za napade na Izrael i domove svojih lidera, prenio je britanski Indipendent. Hamas kupuje dizel za jedinu električnu centralu u Gazi od Izraela, ali je optužio rivalsku Palestinsku upravu u kojoj dominira sekularni Fatah, a koja koordiniše isporuku, da je povećala cijene nefer oporezivanjem.

Hamas je silom preuzeo kotrolu nad pojasom Gaze prije deset godina i od tada je na snazi blokada Izraela koja je otežala snabdijevanje robom i uslugama i pojačala nedostatak struje. Od tada je Hamas tri puta ratovao protiv Izraela. U ljeto 2014. godine rat je trajao 50 dana i u njemu je, prema podacima UN, uništeno oko 17.000 domova u pojasu Gaze što je još više pogoršalo situaciju na toj teritoriji.

Bonus video: