Mekmaster: SAD ne isključuju novu intervenciju u Siriji

"Veoma je teško razumjeti kakvo bi političko rješenje nastalo iz nastavka Asadovog režima. Sada, mi ne kažemo da smo mi ti koji će izazvati tu promjenu. Ono što mi kažemo je da druge države treba da sebi postave neka teška pitanja. Rusija bi trebalo da se zapita: zašto podržavamo ovaj ubilački režim koji čini masovna ubistva svog naroda?", rekao je Mekmaster
3 komentar(a)
Herbert Rejmond (H.R.) Mekmaster, Foto: Beta-AP
Herbert Rejmond (H.R.) Mekmaster, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.04.2017. 06:45h

Savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost Herbert Rejmond (H.R.) Mekmaster ostavio je otvorenom mogućnost za dodatnu vojnu intervenciju SAD u Siriji nakon prošlonedjeljnog raketnog napda, ali je signalizirao da SAD ne pokušavaju da unilateralno svrgnu sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

U svom prvom televizijskom intervjuu H.R. Mekmaster je istakao da je cilj SAD da porazi Islamsku državu i da ukloni Asada. On je međutim sugerisao da Tramp traži globalne političke korake usmjerene ka promjeni režima u Sirji, kako od američkih saveznika, tako i od Rusije, za koju je rekao da bi trebalo da ponovo razmotri svoju podršku Siriji.

"Veoma je teško razumjeti kakvo bi političko rješenje nastalo iz nastavka Asadovog režima. Sada, mi ne kažemo da smo mi ti koji će izazvati tu promjenu. Ono što mi kažemo je da druge države treba da sebi postave neka teška pitanja. Rusija bi trebalo da se zapita: zašto podržavamo ovaj ubilački režim koji čini masovna ubistva svog naroda?", rekao je Mekmaster.

Nakon napada hemijskim oružjem prošlog utorka u Siriji, Tramp je rekao da se njegov stav prema Asadu "veoma promijenio", a državni sekretar Reks Tilerson je izjavio da su "preduzeti koraci" za organizaciju koalicije koja bi ga skinula sa vlasti.

"Spremni smo da uradimo više. Predsjednik će donijeti odluku za koju smatra da je u najboljem interesu američkog naroda", rekao je Mekmaster.

Bonus video: