SANDEJ TELEGRAF PIŠE:

"Plan Velike Britanije i SAD, sprovodi ga Džonson: Predložiće Putinu da se povuče iz Sirije"

List podsjeća da je Džonson u subotu otkazao posjetu Moskvi nekoliko sati prije nego što je trebalo da poleti za Moskvu, nakon što je obavio ponoćni telefonski razgovor sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom
0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2017. 10:45h

Prema planu Britanije i SAD, koji u djelo sprovodi britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, Vladimiru Putinu biće poručeno da povuče trupe iz Sirije.

Njemu će biti poručeno i da prestane da podržava sirijskog predsjednika Bašara al Asada, piše "Sandej telegraf".

List podsjeća da je Džonson u subotu otkazao posjetu Moskvi nekoliko sati prije nego što je trebalo da poleti za Moskvu, nakon što je obavio ponoćni telefonski razgovor sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom.

Oni su se složili da bi Džonson, umjesto odlaska za Rusiju, trebalo da povede napore na obezbjeđivanju "žestokog" saopštenja grupe sedam industrijalizovanih nacija G7, vezanog za umiješanost Rusije u Siriji.

Tilerson će ruskim zvaničnicima prilikom posjete Moskvi ovog mjeseca, predložiti sporazum kojim bi trebalo da bude okončan građanski rat u Siriji.

Pokušaji da se osigura "jasna i usklađena poruka Rusima" o Siriji, biće u fokusu samita G7 u Italiji ove nedjelje.

Kako se navodi, Džonson želi da se usaglasi saopštenje koje će podrazumijevati tranziciju vlasti bez učešća Asada i povlačenje ruskih snaga iz Sirije koje bi trebalo da bude obavljeno na kraju.

Izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Britanije izjavio je da je "bilo očigledno ove nedjelje da su i Tilerson i Tramp rekli da za Asada nema budućnosti".

"Jedan od ishoda koje bi samit G7 mogao da ima jeste da kažemo da Asad mora da ide", naveo je ovaj izvor.

On je kazao da će Džonsonov telefon "biti usijan" u pokušaju da osigura "vrlo snažno i žestoko" saopštenje o umiješanosti Rusije u Siriju.

Grupa G7 koju čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, uljučivala je i Rusiju do 2014. i tada bila poznata kao grupa G8, ali je nakon pripajanja Krima, suspendovano rusko članstvo u tom političkom forumu.

Preporučujemo za Vas