"OGROMAN NAPREDAK"

Tramp se sastao sa Si Đinpingom: Među nama se razvio izvanredan odnos

Tramp je ranije kritikovao Kinu i označio je kao moguću prijetnju za SAD
4 komentar(a)
Donald Tramp, Si Đinping, Foto: Reuters
Donald Tramp, Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2017. 20:46h

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je večeras poslije sastanka s predsjednikom Kine Si Đinpingom na svom imanju na Floridi, da se među njima razvio "izvanredan" odnos.

Tramp je ranije kritikovao Kinu i označio je kao moguću prijetnju za SAD.

Sastanak lidera dvije najveće svjetske privrede, koji je bio planiran uz velika očekivanja, pao je u sijenku napada američkih snaga na sirijsku vojsku. Taj napad je dao veću težinu nedavnoj Trampovoj prijetnji da bi SAD mogle da samostalno djeluju protiv Sjeverne Koreje, ocijenila je agencija AP.

Tramp je novinarima rekao da su on i Si postigli "ogroman napredak" već u svom prvom razgovoru, i da vjeruje da će "mnogi potencijalno vrlo loši problemi biti riješeni".

Američki predsjednik nije naveo detalje, ali je ranije najavljeno da će dvojica lidera razgovarati o nepoštenoj spoljnotrgovinskoj politici Kine i o njenom nedovoljnom nastojanju da zaustavi nuklearni i balistički program Sjeverne Koreje.

Predsjednik Si je rekao da su dvije delegacije razmotrile važne teme i uspostavile prijateljski, radni odnos. On je rekao da smatra da će Kina i SAD razviti odnose i istakao obostranu istorijsku odgovornost za mir i stabilnost u svijetu.

Preporučujemo za Vas