Hejli: SAD spremne na dalju vojnu akciju u Siriji

Rusija je zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti povodom američke vojne akcije u Siriji, navodeći da se radi o agresiji protiv suverene države
63 pregleda 0 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2017. 20:27h

Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne su na dalju vojnu akciju u Siriji, poručila je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama (UN), Niki Hejli, na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti.

U najvećoj spoljnopolitičkoj odluci u svom dosadašnjem mandatu, predsjednik SAD Donald Tramp je danas naredio ispaljivanje krstarećih raketa na vazduhoplovnu bazu Šajrat u Siriji, za koju SAD smatra da je bilo mesto početka navodnog napada hemijskim oružjem na grad Idlib na sjeveru Sirije.

Rusija je zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti povodom američke vojne akcije u Siriji, navodeći da se radi o agresiji protiv suverene države.

Hejli je rekla da su SAD spremne da učine i više u Siriji, ali se, kako je kazala, nadaju da to neće biti neophodno, prenosi Rojters.

Rusija, glavna saveznica Sirije, je ranije na sastankuoptužila SAD za kršenje međunarodnog prava zbog jutrošnjeg raketnog napada na sirijsku vazduhoplovnu bazu.

"SAD su napale teritoriju suverene Sirije. Smatramo taj napad flagrantnim kršenjem međunarodnog prava i činom agresije", izjavio je predstavnik Rusije u UN, Vladimir Safronkov.

Britanski ambasador u UN Metju Rajkroft rekao je da su američki vazdušni napadi opomena za sirijskog predsjednika Bašara al Asada zbog napada hemijskim oružjem, kao i da je to adekvatan odgovor na „neopisiva zlodjela“.

„Da Rusija nije sedam puta uložila veto u Savjetu bezbjednosti, prkoseći stavovima ostalih članica, Asad bi se suočio sa sankcijama i pravdom“, dodao je Rajkroft.

Francuski ambasador Fransoa Delatr ocijenio je da je Asadov cilj uništenje svih koji mu se opiru, bez obzira po koju cijenu.

On je dodao da je američki napad na Siriju zbog hemijskog napada sirijskih snaga legitiman, i da je postao neophodan da bi se Asad zastrašio i odvratio.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres, Francuska i Velika Britanija su se založili za političko rješenje u Siriji.

"Svjestan opasnosti od eskalacije, apelujem na uzdržanost kako bi se izbjegla sva djela koja mogu dodatno da nanesu patnje sirijskom narodu", rekao je Guteres uoči sastanka.

"Velika Britanija u potpunosti podržava akciju SAD koja je adekvatan odgovor na užasan ratni zločin. Međutim, sad je vrijeme da pređemo na politički proces", rekao je ranije britanski ambasador Metju Rajkroft.

Francuski ambasador Fransoa Delatr pozdravio je napad, ali je izrazio nadu u ponovno "pokretanje političkih pregovora", koji su za sada u zastoju.

Rusija je u četvrtak spriječila Savjet bezbjednost UN da osudi hemijski napad na civile u Siriji za šta su tekstom predloga rezolucije bile optužene snage vlade u Damasku.

U tom napadu je poginulo više od 80 osoba među kojima skoro 30 djece.

Analize ukazuju da su žrtve bile izložene sarinu, jakom neurotoksičnom gasu.

"Potrebna je brza akcija kako bi se zaštitio narod Sirije, ali bi to trebalo sprovesti uz poštovanje "principa Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava", izjavio je danas pred Savjetom bezbjednosti UN šef za politička pitanja Džefri Feltman.

"Ne može biti prave zaštite, ukoliko i opozicija i vlada djeluju nekažnjeno i ukoliko sirijska vlada nastavi da krši ljudska prava sopstvenih građana", rekao je Feltman Savetu bezbjednosti UN.

U SB UN održava se vanredna sjednica posvećena situaciji u Siriji.

Napadi SAD na vazduhoplovnu bazu Šajrat doveli su SAD na korak od vojnog sukoba sa ruskom vojskom, saopštio je danas premijer Rusije Dmitrij Medvedev, naglasivši rizike koje je predsjednik SAD Donald Tramp poduzeo svojom prvom intervencijom u Siriji, javlja Rojters.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je ranije danas da je njegova kancelarija u "stanju uzbune" nakon napada SAD na sirijsku vojnu bazu i da je sazvao hitan sastanak u Ženevi.

Bonus video: