KRAJ JEDNE ERE Raul Kastro u četvrtak predaje vlast: Naslijediće ga uzorni aparatčik sa sijedom kosom?

Kastro će napustiti čelo partije tek na narednom kongresu 2021. godine kada će napuniti 90 godina
78 pregleda 3 komentar(a)
Raul Kastro, Migel Dijaz Kanel, Foto: Beta-AP
Raul Kastro, Migel Dijaz Kanel, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.04.2018. 08:49h

Kubanski predsjednik Raul Kastro (86) u četvrtak predaje vlast novoj generaciji čime se okončava era vladavine braće Fidela i Raula Kastra tokom gotovo 60 godina.

"Prešli smo veoma dug i težak put... za našu djecu i buduće generacije", rekao je u martu Kastro, koji je 2006. godine naslijedio funkciju od starijeg brata Fidela, tada fizički oslabljenog i koji je preminuo 2016. godine.

Fidel i Raul su vodili Kubu skoro 60 godina i od tog ostrva su napravili glavnog aktera tokom Hladnog rata uspijevajući da zadrže komunistički režim uprkos padu saveznika, Sovjetskog saveza.

Parlament koji održava sjednicu sjutra i u četvrtak treba da izabere novog predsjednika čime Kuba ulazi u novu eru.

Iako vlasti nisu to zvanično potvrdile, kruže priče da će potpredsjednik vlade Migel Dijaz-Kanel (57) naslijediti Kastra.

Uzorni aparatčik sa sijedom kosom diskretno se popeo na ljestvici moći postajući desna ruka Kastru 2013. godine, pa se ocjenjuje da je prirodno da on postane njegov nasljednik, ocijenila je agencija Frans pres.

"Neće biti obnove već će biti kontinuitet", rekao je ranije ministar vanjskih poslova Bruno Rodriges i dodao da će Kastro i dalje biti vođa moćne Komunističke partije Kube.

Kastro će napustiti čelo partije tek na narednom kongresu 2021. godine kada će napuniti 90 godina.

Fidel Kastro preminuo je 25. novembra 2016. godine u 91. godini. Sahranjen je na groblju u gradu Santijago de Kuba gdje je prije oko 60 godina počela Kubanska revolucija.

Fidel je svom bratu na samrti rekao da ne želi stvaranje kulta ličnosti zbog čega je Raul nekoliko mjeseci kasnije usvojio zakon prema kojem se zabranjuje dizanje spomenika u čast preminulom ocu Kubanske revolucije.

Prema tom zakonu, zabranjuje se i upotreba Kastrovog imena za institucije, parkove, javna mjesta, ulice ili novčanice.

Bonus video: