U EVROPI STOPA MORTALITETA DALEKO NADMAŠUJE BROJ ROĐENIH BEBA:

Islam najveća religija do 2075. godine, broj ateista na planeti opada

U svijetu se smanjuje procenat osoba bez vjerske pripadnosti, zbog pada njihovog nataliteta, ali i sve većeg broja muslimana i hrišćana, navodi Gardijan
119 pregleda 48 komentar(a)
Svjetske religije, Foto: Shutterstock
Svjetske religije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2017. 11:04h

Očekuje se da broj beba rođenih u muslimanskim porodicama za dvije decenije nadmaši broj beba čiji su roditelji hrišćani što će, do 2075. godine, islam učiniti najvećom religijom u svijetu do, pokazale su nove analize podataka "Pju riserč centra" (Pew Research Center).

U svijetu se smanjuje procenat osoba bez vjerske pripadnosti, zbog pada njihovog nataliteta, ali i sve većeg broja muslimana i hrišćana, navodi Gardijan. Analize ukazuju na skromne, ali značajne demografske promjene kada je u pitanju vjerska pripadnost narednim decenijama, pošto broj stanovnika na jugu planete nastavlja da ubrzano raste, a hrišćanska populacija u Evropi stari i umire.

Procjenjuje se da je od ukupnog broja rođenih beba od 2010. do 2015. godine 31 odsto njih ima roditelje islamske vjeroispovesti, što je daleko više u odnosu na 24 odsto udjela muslimanske populacije u svijetu, a u istom periodu u hrišćanskim porodicama u svijetu rođeno je 33 odsto beba, što je neznetno više od 31 odsto udjela hrišćana u globalnoj populaciji.

To će se promijeniti zbog relativno mlade populacije u muslimanskim zemljama i njihove visoke stope fertiliteta, piše Gardijan.

Kako je procjenjuje, između 2030. i 2035. u muslimanskim porodicama rodiće se nešto više beba u odnosu na hrišćanske (225 miliona prema 224 miliona), a u periodu od 2055. do 2060. ta razlika će biti šest miliona (232 milona prema 226 miliona).

U međuvremenu, među hrišćanima u Evropi stopa mortaliteta daleko nadmašuje broj rođenih beba. U Njemačkoj je od 2010. do 2015. broj umrlih ljudi veći za oko 1,4 miliona u odnosu na broj rođenih među hrišćanima, a očekuje se da će se ta situacija proširiti Evropom u narednim decenijama.

Do 2055. ili 2060. devet odsto od beba rođenih širom svijeta rodiće žene bez vjerske pripadnosti, dok će više od 70 odsto beba roditi žene islamske (36 odsto) ili hrišćanske vjeroispovesti (35 odsto), navodi Gardijan. U analizi se ne pretpostavlja da će sva djeca zadržati vjeru svojih roditelja, ali su "obrasci za promjenu složeni i raznovrsni", ističe "Pju riserč centar".

Preporučujemo za Vas