SOHR: Broj poginulih u napadu hemijskim oružjem u Siriji porastao na 86

Napad je izvazvao osudu međunarodne zajednice dok sirijski predsjednik Bašar al Asad demantuje da je njegova vojska koristila "hemijske ili otrovne supstance"
0 komentar(a)
Sirija, napad, Foto: Reuters
Sirija, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2017. 20:58h

Najmanje 86 ljudi, među kojima je 30 djece i 20 žena, poginulo je u jučerašnjem napadu hemijskim oružjem na sjeverozapadu Sirije, saopštila je novi bilans Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Svjetska zdravstvena organizacija i Ljekari bez granica navode da preliminarni dokazi pokazuju da je u napadu korišćen nervi gas.

Sirijska opozicija saopštila je danas da je sirijska vojska nastavila vazdušne napade na grad Han Šeikun, dan posle napada za koji administracija američkog predsjednika Donalda Trampa krivi sirijskog predsjednika Bašar al Asada.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su avioni sirijskih vlasti pogodile "veliko skladište pobunjenika kod Han Šeikuna" u kojem su se nalazile otrovne supstance.

Napad je izvazvao osudu međunarodne zajednice dok sirijski predsjednik Bašar al Asad demantuje da je njegova vojska koristila "hemijske ili otrovne supstance".

Američki predsjednik Donald Tramp osudio je napad hemijskim oružjem na civile u Siriji, nazivajući taj čin "uvredom za čovječanstvo".

Savjet bezbednosti UN vanredno zasijeda zbog napada u Siriji, a Rusija je prije početka sjednice ocijenila kao neprihvatljiv nacrt rezolucije koji su predstavile SAD, Francuska i Velika Britanija u kojem se osuđuje napad.

"Tekst koji je predstavljen apsolutno je neprihvatljiv", rekla je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova i dodala da se u tekstu unaprijed "određuje krivac".

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli napala je Rusiju, jer nije uspjela da obuzda svog saveznika Siriju nakon ovog napada hemijskim oružjem. "Koliko još djece treba da pogine prije nego što Rusiju bude bilo briga?", pitala je Hejli, prenio je AFP.

Bonus video: