"ASAD DA ZAVRŠI NA SUDU, A NE ZA PREGOVARAČKIM STOLOM"

Sirijska opozicija: Mistura lično odgovoran za napad hemijskim oružjem

Aluš, vođa sirijske pobunjeničke delegacije na mirovnim pregovorima u Ženevi, rekao je da specijalni predstavnik UN za Siriju Stafan de Mistura mora da "označi" sirijsku vladu kao odgovornu za ubijanje civila, navodeći da ćutanje daje legitimitet njihovoj taktici
1 komentar(a)
Stafan de Mistura, Foto: Reuters
Stafan de Mistura, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2017. 16:31h

Glavni pregovarač sirijske opozicije Mohamed Aluš optužio je danas specijalnog izaslanika UN za Siriju Stafana de Misturu da je lično odgovoran za navodni hemijski napad u sirijskoj provinciji Idlib u kojem je poginulo oko 70 ljudi.

Aluš, vođa sirijske pobunjeničke delegacije na mirovnim pregovorima u Ženevi, rekao je da specijalni predstavnik UN za Siriju Stafan de Mistura mora da "označi" sirijsku vladu kao odgovornu za ubijanje civila, navodeći da ćutanje daje legitimitet njihovoj taktici.

Prema njegovim riječima, jedino pravo rješenje jeste da predsjednik Sirije Bašar al Asad zbog korišćenja hemijskog oružja završi na sudu, a ne za pregovaračkim stolom.

U napadu za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, poginule su 72 osobe, među kojima 20 djece, dok je povrijeđeno više od 160 ljudi.

Taj napad je izvazvao osudu međunarodne zajednice dok sirijski predsjednik Bašar al Asad demantuje da je njegova vojska koristila "hemijske ili otrovne supstance".

Preporučujemo za Vas