Jordanski kralj predstaviće Trampu arapski stav o miru

Trampov izaslanik za međunarodne pregovore Džejson Grinblat rekao je arapskim liderima da je američki predsjednik lično zainteresovan za postizanje izraelsko- palestinskog sporazuma o miru
80 pregleda 0 komentar(a)
Jordanski kralj Abdulah, Foto: Reuters
Jordanski kralj Abdulah, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2017. 08:20h

Jordanski kralj Abdulah Drugi sastaće se sjutra sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom u Bijeloj kući i predstaviće mu, kako se očekuje, arapski stav o bliskoistočnom miru, nakon što je na nedavnom samitu Arapske lige u Jordanu Izraelu ponovo ponuđeno priznanje i normalizacija odnosa u zamjenu za palestinsku državnost. Na godišnjem skupu prošle nedjelje arapski lideri su obnovili ponudu Izraelu iz 2002. godine da ga priznaju desetine arapskih i muslimanskih zemalja, a da zauzvrat omogući stvaranje palestinske države povlačenjem s okupiranih teritorija. Izrael je oklevao da prihvati tu takozvanu Arapsku mirovnu inicijativu, kada je prvi put ponuđena, izmedju ostalog zbog obima zahtijevanog povlačenja sa teritorija osvojenih u šestodnevnom ratu 1967. godine. Jordanski kralj moći će da kaže Trampu da arapski lideri teže postizanju "istorijskog pomirenja Izraela sa čitavim arapskim svijetom", kako je rekao šef diplomatije Jordana Ajman Safadi. Očekuje se da će monarh upozoriti Trampa da je decenijski izraelsko-palestinski sukob korijen regionalnih nemira i ako se nastavi narušiće ostvarenje ciljeva Trampove administracije na Bliskom istoku, zaustavljanje Irana i pobjedu ekstremista organizacije Islamska država. Trampov izaslanik za međunarodne pregovore Džejson Grinblat rekao je arapskim liderima da je američki predsjednik lično zainteresovan za postizanje izraelsko- palestinskog sporazuma o miru i da misli da je izvodljiv. Tramp nije rekao kakvoj vrsti sporazuma teži, ali se čini da je odustao od početnih sugestija da bi podržao alternative dvodržavnom rješenju sukoba dva naroda, odnosno stvaranju nezavisne Palestine uz Izrael, za koje su se zalagali njegovi prethodnici. Trampovi izaslanici za sada pokušavaju da navedu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ograniči izgradnju u jevrejskim naseljima podignutim na okupiranim teritorijama i da ublaži ekonomske restrikcije nametnute Palestincima. Iako je Tramp u početku nagoveštavo da će zdušno podržavati Izrael, što je izazvalo zabrinutost u djelovima arapskog svijeta, a s druge strane dočekano s oduševljenjem među tvrdorukašima u Izraelu, njegova administracija je pokušala da postigne od tada ravnotežu u odnosu na neke nesporazume.

Sastanak u Beloj kući potvrdiće kraljevu tradicionalnu ulogu bliskoistočnog posrednika. Njegova zemlja traži čvrsto obećanje da će Vašington pokušati da obnovi mirovne napore ubjeđivanjem Izraela da pregovara o palestinskoj državnosti.

Bonus video: