Mask planira fabriku od pet milijardi dolara u Kini

Iz "Tesle“ su saopštili u prvoj dekadi jula da su potpisali sporazum sa gradskim vlastima Šangaja o početku gradnje fabrike u bliskoj budućnosti
0 komentar(a)
Ilon Mask, Foto: Reuters
Ilon Mask, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2018. 18:02h

Američka automobilska kompanija "Tesla" planira da investira pet milijardi dolara u izgradnju fabrike u Kini, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Kompanija "Tesla" razmatra prikupljanje sredstava u Kini za finansiranje bar jednog dijela ulaganja u fabriku, navodi njujorška agencija pozivajući se na jedan neimenovani izvor.

Ta kompanija je prošlog mjeseca dogovorila izgradnju fabrike u blizini Šangaja, gdje bi proizvodnja novog vozila "model 3" trebalo da počne do 2020. godine.

Iz "Tesle“ su saopštili u prvoj dekadi jula da su potpisali sporazum sa gradskim vlastima Šangaja o početku gradnje fabrike u bliskoj budućnosti.

Kompanija je tada najavila da će proizvodnja početi za tri godine i da će konačan rezultat biti povećanje proizvodnje na 500.000 vozila godišnje, prenijela je agencija AP.

Sporazum je sklopljen nakon što je "Tesla", zbog uzajamnih američko-kineskih uvoznih tarifa, bio prinuđen da poveća cijene vozila koje proizvodi u Americi, a prodaje u Kini. Zbog carina koje je američki predsjednik Donald Tramp uveo na uvozni čelik i aluminijum, "Teslin" Model S je "preko noći" poskupio u Kini između 20.000 i 38.000 dolara.

Agencije ocjenjuju da je na ovaj način "Tesla" vrlo mudro doskočio Trampovim carinama i da će se izgradnjom fabrike u Kini donekle zaštititi od negativnih efekata trgovinskog rata, prenosi Tanjug.

Bonus video: