Moguća privatizacija nekih funkcija američke vlade: Žele saradnju sa Gejtsom i Kukom

Kancelarija za američke inovacije koju će voditi Kušner biće smještena u zapadnom krilu Bijele kuće, a izvještaje će podnositi direktno Trampu, navodi Vašington post
3 komentar(a)
Donald Tramp, Džared Kušner, Foto: Reuters
Donald Tramp, Džared Kušner, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2017. 12:40h

Američki predsjednik Donald Tramp predstaviće danas novu kancelariju u Bijeloj kući, koja bi trebalo da unaprijedi rad vlade korišćenjem ideja iz poslovnog svijeta, eventualno privatizovanjem pojedinih funkcija vlade, koju će voditi njegov zet Džared Kušner, javio je Vašington post. Tramp će uskoro objelodaniti osnivanje Kancelarije za američke inovacije pri Bijeloj kući, rekao je američki zavničnik koji je zatražio da ne bude imenovan. Kancelarija za američke inovacije koju će voditi Kušner biće smještena u zapadnom krilu Bijele kuće, a izvještaje će podnositi direktno Trampu, navodi američki list. U toj kancelariji, koja je najprije viđena kao SWAT tim strateških savjetnika, radiće nekadašnji poslovni direktori i njena namjena je da Vašingtonu doprinese "svježim idejama". Očekuje se da novi "SWAT tim" popravi federalnu birokratiju, navodi američka agencija AP.

"Svi Amerikanci, bez obzira na političke stavove, mogu da primijete da stagnacija vlade otežava našu sposobnost da pravilno funkcionišemo, često stavrajući široko rasporostranjenu akumulaciju, a dovodi i do prekoračenja troškova i odlaganja", naveo je Tramp u pisanoj izjavi listu Vašington post, dodajući da je "Amerikancima obećao rezultate". Tramp namjerava da sarađuje sa poslovnim liderima kao što su direktor Epla (Apple) Tim Kuk i osnivač Majkrosofta (Microsoft) Bil Gejts, piše Vašington post. "Treba da imamo izuzetnost u vladi", rekao je Kušner za američki dnevni list. Ćerka američkog predsjednika, Ivanka Tramp od prije nedjelju dana ima kancelariju u Bijeloj kući, iako nije zaposlena u američkoj vladi. Prema riječima njenog advokata, Ivanka Tramp imaće pristup tajnim podacima i za nju će važiti ista pravila koja važe za zaposlene savjetnike u Bijeloj kući.

Bonus video: