Problemi za Trampov "veliki, prelijepi zid": Koliko će koštati, dio zemljišta je u privatnom vlasništvu

Geografski gledano, oko polovine granice, duge 3.200 kilometara, nalazi se u Teksasu duž vijugave rijeke Rio Grande, a dio granice je i rijeka Kolorado u Arizoni. Prema sporazumu s Meksikom iz 1970, blizu rijeka ne smije da bude izgrađeno ništa što može da ometa njen tok
0 komentar(a)
SAD, Meksiko, granica, Foto: Beta-AP
SAD, Meksiko, granica, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.03.2017. 16:02h

Izgradnja zida na granici SAD i Meksika, koju je američki predsjednik Donald Tramp obećao u izbornoj kampanji, neće ići bez teškoća, pošto će pored finansiranja tog projekta, američka administracija naići i na druge probleme, kao što su geografski uslovi i pravne prepreke.

Još nije jasno ni koliko će koštati ni kako će Tramp platiti izgradnju "velikog, prelijepog zida", kako ga je nazivao, koji će biti visok devet metara i "prijatan za oko" gledano s američke strane.

Prema procjeni ministra unutrašnje bezbjednosti Džona Kelija zid duž cijele granice bi mogao da košta oko 21 milijardu dolara, dok je Tramp govorio o cijeni od oko 12 milijardi dolara.

Mada je američki predsjednik obećavao da će Meksiko platiti izgradnju zida, meksičke vlasti su više puta odbacivale takvu ideju. Ne zna se ni koliki budžet za zid će odobriti američki Kongres, čiji su poslanici negodovali zbog Trampovih planova da znatno smanji druga budžetska sredstva da bi finansirao taj projekat.

Geografski gledano, oko polovine granice, duge 3.200 kilometara, nalazi se u Teksasu duž vijugave rijeke Rio Grande, a dio granice je i rijeka Kolorado u Arizoni. Prema sporazumu s Meksikom iz 1970, blizu rijeka ne smije da bude izgrađeno ništa što može da ometa njen tok.

Američka administracija želi da zid ukopa oko dva metra u zemlju, ali tako nešto neće biti moguće duž djelova granice u Kaliforniji, gdje bi zbog pješčanih dina morala da bude napravljena "plivajuća ograda", kako bi bilo omogućeno prirodno kretanje pijeska.

Da bi ispunio obećanje, Tramp će morati da riješi i neke pravne prepreke, imajući u vidu da je gotovo svo zemljište duž granice u Teksasu u privatnom vlasništvu, u većini slučajeva već generacijama. Kupovina te zemlje neće biti laka, a Trampova administracija se izgleda priprema za pravnu bitku, uključujući angažovanje više advokata na tim slučajevima.

Portparol Bijele kuće Šon Spajser izjavio je prošle sedmice da će administracija "preduzeti neophodne korake" da ispuni Trampovo obećanje da će obezbijediti južnu granicu.

Bonus video: