RUKOVODSTVO KINE LOBIRALO

Keri Lam izabrana za novu šeficu vlade Hongkonga

Lam je pobijedila sa 777 glasova dok je njen najbliži suparnik, bivši sekretar za finansije Džon Cang, koga podržavaju demokrate, u izbornom tijelu dobio 365 glasova. Sudija u penziji Vu Kvog-hing imao je 21 glas
138 pregleda 0 komentar(a)
Keri Lam, Foto: Reuters
Keri Lam, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2017. 07:38h

Hongkonška izborna komisija izabrala je Keri Lam, kandidatkinju koju podržava Peking, za novu šeficu vlade tog poluautonomnog kineskog grada.

Keri Lam, prethodno druga osoba u vladi, biće prva žena na čelu izvršne vlasti tog grada i četvrti šef vlade od 1. jula 1997. kada je, posle 99 godina britanske uprave, grad prešao pod suverenitet Kine.

Njena pobjeda nije bila iznenađenje jer je kinesko rukovodstvo lobiralo za nju u izbornom tijelu u kojem dominiraju grupe koje podržavaju Peking. Šefa izvršne vlasti bira izborno tijelo koje čini 1.194 predstavnika interesnih grupa.

Aktivisti za demokratiju su kritikovali sistem, nazivajući to "lažnim" izborima a taj sistem bio je glavni razlog za velike proteste 2014. godine.

Lam je pobijedila sa 777 glasova dok je njen najbliži suparnik, bivši sekretar za finansije Džon Cang, koga podržavaju demokrate, u izbornom tijelu dobio 365 glasova. Sudija u penziji Vu Kvog-hing imao je 21 glas.

Cang je mnogo popularniji u lokalnim okvirima ali ni on ni Vu Kvong-hing nisu imali podršku Pekinga.

Kineska izborna komisija bira predsjednika vlade Hongkonga, nekada britanske kolonije koja je sada posebna administrativna oblast pod upravom Kine i funkcioniše po principu "jedna zemlja dva sistema".

Kada su objavljeni rezultati glasanja Keri Lam se poklonila okupljenima i rukovala se sa Cangom. Upravo u to vrijeme neke pristalice demokratije u publici su uzvikivale slogane i nosili žute kišobrane, u znak podrške prodemokratskom protestu iz 2014. godine.

Lam je efikasna i pragmatična osoba ali je nepopularna građanima Hongkonga jer se smatra isturenom rukom Pekinga, kao i da nije u kontaktu sa običnim svijetom. Nasuprot tome Džon Cang je izuzetno popularan.

Lam će preuzeti dužnost od sadašnjeg šefa vlade Leung Čun Jinga koji nije tražio drugi mandat navodeći porodične razloge.

Preporučujemo za Vas