NEDOSTATAK GLASOVA NOVA GLAVOBOLJA PREDSJEDNIKU SAD

Udarac za Trampa: Nema većinu za glavno obećanje!

Republikanski lideri su planirali glasanje o toj mjeri nakon što je Tramp prekinuo pregovore sa onim člaNovima svoje stranke koji su se protivili planu i izdao ultimatum da se glasa, pa šta bude
4 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2019. 08:31h

Republikanski lideri u Predstavničkom domu su povukli predlog zakona o reformi američkog sistema zdravstvene zaštite zbog nedostatka podrške, uprkos očajničkom lobiranju Bijele kuće i njenih saveznika u Kongresu, zadavši oštar udarac predsjedniku Donaldu Trampu.

Republikanski lideri su planirali glasanje o toj mjeri nakon što je Tramp prekinuo pregovore sa onim člaNovima svoje stranke koji su se protivili planu i izdao ultimatum da se glasa, pa šta bude. Nije bilo jasno hoće li glasanje se o nacrtu zakona biti pomjereno, mada je Tramp za „Vašington post“ rekao „Upravo smo ga povukli“.

Usljed haotične borbe za glasove, predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan, glavni zagovornik nacrta zakona, sastao se sa Trampom u Bijeloj kući prije nego što je predlog povučen nakon višesatne rasprave.

Bez usvajanja zakona u Kongresu, glavno unutrašnjepolitčko dostignuće bivšeg  predsjednika Baraka Obame iz 2010, poznato kao „Obamaker“, ostaće na snazi uprkos tome što su republikanci sedam godina poručivali da će ga poništiti.

Poništavanje i uvođenje zamjene za „Obamaker“ bilo je glavno Trampovo obećanje tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016, kao i većine republikanskih kandidata.