POSEBAN FOKUS NA MAKEDONIJU, RUSIJA ZAINTERESOVANA

Politiko: Republikanci se pridružili napadima na Soroša

Portal navodi da su žalbe republikanaca upućene Stejt departmentu i drugim službama izgleda izvučene iz dokumenta koji je pripremila organizacija "Stop operaciji Soroš" i poslala ga članovima Kongresa u januaru
57 pregleda 9 komentar(a)
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2017. 12:01h

Grupa republikanaca u američkom Kongresu pridružila se političarima iz istočne Evrope koje podržava Rusija u cilju da se zaustavi zajednički neprijatelj - milijarder i filantrop Džordž Soroš, piše danas Politiko.

Konzervativni poslanici na čelu s Krisom Smitom i Majklom Lijem potpisali su više pisama u kojima optužuju Soroša da koristi donacije da svoje liberalne ideje unese u evropsku politiku.

U pismu 14. marta državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu, Li i drugi senatori su naveli da Sorošov Fond za otvoreno društvo pokušava da "progura progresivan program i okrijepi političku ljevicu", za šta ga takođe optužuje i Moskva.

Soroš, koji je preživio nacističku okupaciju u rodnoj Mađarskoj i pobjegao iz nje poslije Drugog svjetskog rata kada je ta zemlja bila pod kontrolom Sovjetskog Saveza, dugo je već neomiljen u Kremlju koji njegove projekte pomoći organizacijama civilnog društva u državama koje su bile pod sovjetskim uticajem vidi kao plan za postavljenje prozapadnih vlada, navodi Politko.

Republikanci su Soroša dugo smatrali smrtnim neprijateljem na domaćem terenu pošto je desetine milione dolara dao demokratskim kandidatima, ali su na međunarodnoj sceni njihovi ciljevi bili slični. Soroševi napori za jačanje demokratije i iskorijenjivanje korupcije u zemljama bivšeg istočnog bloka poklapao se s tradicionalnim ciljevima republikanske spoljne politike.

Stvari su međutim počele da se menjaju posle iznenadjujuće pobede Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima poslije kompanije u kojoj je naglasak bio na nacionlističkim temema. Nacionalistički poltičari nekolicine zemalja istočne Evrope su postali sve agresivniji u traženju međunarodne podrške u svojim napadima na Soroša, i izgleda da su našli neke saveznike među republikancima.

Poseban fokus pisma Lija i njegovih kolega je bio Sorošev fond u Makedoniji i u manjoj mjeri na susjednoj Albaniji.

Pismo u kojem republikanci traže od Stejt departmenta i drugih službi podatke o američko finansijskoj pomoći Soroševim organizacijama na Balkanu, uslijedilo je poslije lobiranja desničarske makedonske partije VMRO DPMNE koja se bori da nekako zadrži vlast.

Predsjednik Fonda za otvoreno društvo Kris Stoun rekao je da autokratski režimi vide Trampov uspon kao blanko podršku za otpor reformama.

"Autoritarni političari, koji se danas označavaju kao 'iliberali', dugo su se protivili Džordžu Sorošu i njegovoj viziji otvorenog društva, ali su ohrabreni Trampovom pobjedom da idu još dalje", rekao je Stoun za Politiko.

Napori grupe republikanaca protiv Soroša u Makedoniji zasad nisu dali neke rezultate, ali angažovanje nekoliko istaknutih konzervativaca, poput senatora Teda Kruza, uzbunilo je neke u američkoj diplomatskoj zajednici koja strahuje da Moskva dođe do uticaja u Kongresu, navodi Politko.

Rusija pokušava da iskoristi krizu u Makedoniji da poseje nepovjerenje u SAD i privuče u svoju orbitu desničarske partije, kažu analitičari iz regiona koji takođe navode da zabrinutost pojedinih republikanaca da SAD podstiču političke nerede i urušavanje nacionalnog suvereniteta, ide na ruku propagandi iz Moskve.

Makedonski političari desnice i njima bliska grupa "Stop operaciji Soroš" negiraju ruske veze, ali priznaju da je Moskva zainteresovana za situaciju. Jedan od osnivača "Stop operaciji Soroš" Cvetin Čilimanov primjetio je vojsku botova i trolova koji pišu o masovnim demonstracijama protiv Soroša koje se zapravo nikada nisu dogodile.

"Nisam naivan", rekao je Čilimanov koji je dao nekoliko intervjua za ruske medije RT i Sputnjik.

Politiko navodi da je mala i etnički raznovrsna Makedonija postala novi front za igre geostrateških sila u američkom Kongresu kada je član VMRO DPMNE Vladimir Gjorcev skrenuo pažnju kongresmenu Smitu na Soroša.

Gjorcev i Smit su se upoznali kroz saradnju u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i spajaju ih tradicionalne vrednosti, poput protivljenja gej brakovima i abortusu.

Portal navodi da su žalbe republikanaca upućene Stejt departmentu i drugim službama izgleda izvučene iz dokumenta koji je pripremila organizacija "Stop operaciji Soroš" i poslala ga članovima Kongresa u januaru.

Dokument sadrži više neuvjerljivih tvrdnji, poput da USAID i Soroš ciljaju na "potpunu kontrolu nad medijima s krajnim ciljem da se uspostavi potpuna kontrola nad zemljom u Soroševu ličnu korist i sprovodjenje radikalnih politika".

Prema Stejt departmentu, USAID je u prethodnih 15 godina dao tri donacije Fondu za otvoreno društvo u Makedoniji, prije svega za programe obrazovanje koji uključuju romsko stanovništvo. Direktor USAID-a za Makedoniju Džim Stajn rekao je da je ta američka služba za Fond za otvoreno društvo u Makedoniji dala osam odsto ukupne pomoći.

Stejt department je u pismu republikancima 9. februara odbacio optužbe i izrazio zabrinutost zbog pogoršanja političke klime u Makedoniji.

Politiko navodi da je VRMO DPMNE zvanično prozapadna partija ali da je njen lider Nikola Gruevski pozdravio rusku podršku dok se, prema njemu, SAD priklanjaju levoj opoziciji. On se 1. februara sastao s ruskim ambasadorom koji je rekao da neko "širi nestabilnost i neizvjesnost", što je vjerovatno referenca na Soroša.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je sutradan izdalo saopštenje u kojem izražava zabrinutost zbog "nastavka stranog uticaja u Makedoniji pod pseudodemokratskim sloganima" i izrazilo podršku VMRO DPMNE.

Organizaciju "Stop operaciji Soroš" su osnovali Čilimanov i dva desničara iz medija. Čilimanov je bio član VMRO DPMNE do 1999. Neko vreme je bio dopisnik iz Vašingtona, a sada je urednik engleskog servisa u državnoj novinskoj agencija MIA.

Pokret protiv Soroša već postoji izvan Makedonije. Mađarski premijer Viktor Orban je u televizijskom obraćanju u februaru okrivio Soroša za miješanje u unutrašnju politiku.

"Veliki predatori plivaju u ovim vodama. To je prekogranični carstvo Džordža Sorosa sa tonama novca i međunarodnom teškom artiljerijom. Izaziva probleme... pokušavaju da tajno i stranim novcem utiču na mađarsku politiku", rekao je Orban.

Prošlog vikenda su se desnilčari okupili u Budimpešti da otvore svoju organizaciju "Stop operaciji Soroš". Na skupu su bili Nik Griuin, bivši lider Britanske nacionalne partije, koji je rekao da je sada na Rusiji red da vodi svijet, makedonski novinar Ljupčo Zlatev i nekoliko mađarskih političara s krajnje desnice koji naginju Rusiji.

Preporučujemo za Vas