BIJELA KUĆA POTVRDILA

Tramp ide na samit NATO u maju: "Nestrpljiv da se sastane sa partnerima"

NATO je sa svoje strane saopštio da će generalni sekretar Jens Stoltenberg posjetiti Vašington 12. aprila da se sastane sa Trampom i razgovara o "značaju snažne Alijanse"
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2017. 08:10h

Američki predsjednik Donald Tramp prisustvovaće samitu NATO 25. maja u Briselu, potvrdila je Bijela kuća.

"Predsjednik je nestrpljiv da se sastane sa svojim partnerima iz NATO da potvrdi naš čvrst angažman prema NATO i da razgovara o pitanjima presudnim za Alijansu, posebno podijeli odgovornosti saveznika i ulozi NATO u borbi protiv terorizma", saopštila je sinoć Bijela kuća.

Stejt department je prethodno juče saopštio da će državni sekretar SAD Reks Tilerson propustiti svoj prvi NATO sastanak u Briselu u aprilu.

Ministar će umjesto toga na sastanak poslati državnog podsekretara i političkog direktora Tomasa Šenona, karijernog diplomatu koji je već služio za vrijeme Džona Kerija. Sastanak ministara spoljnih poslova NATO biće održan 5. i 6. aprila u Briselu.

Ta odluka rizikuje da zabrine Atlantsku alijansu poslije kritika od predsjednika Trampa koji je nazvao prevaziđenom.

Stejt department je naveo da će Tilserson svakako od srijede u Vašingtonu primiti većinu svojih kolega iz NATO tokom sastanka predstavnika 68 članova koalicije protiv grupe Islamska država koji se održava u tom gradu.

Portparol Stejt departmenta rekao je da neprisustvovanje Tilersona ne treba ni na koji način da se tumači kao znak nepoštovanja Alijanse ili odustajanje od američkog angažovanja u Alijansi i bezbjednosti u Evropi i dodao da SAD ostaju 100 odsto angažovane u Alijansi.

NATO je sa svoje strane saopštio da će generalni sekretar Jens Stoltenberg posjetiti Vašington 12. aprila da se sastane sa Trampom i razgovara o "značaju snažne Alijanse".