Gejts i dalje najbogatiji

Na listi najviše milijardera iz SAD - 565, što je rezultat rasta vrijednosti američke berze od Trampove pobjede na predsjedničkim izborima u novembru prošle godine, Kina je druga sa 319 milijardera, a Njemačka treća sa 114.
3 komentar(a)
Bil Gejts, Foto: Shutterstock.com
Bil Gejts, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.03.2017. 08:24h

Suosnivač Microsofta Bil Gejts ponovo se našao na prvom mjestu liste najbogatijih milijardera svijeta američkog magazina Forbes.

Gejtsovo bogatstvo procijenjeno je na 86 milijardi dolara, dok je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp pao više od 200 pozicija, prenosi B92.

Gejts predvodi tu listu četvrtu godinu za redom, a slijedi ga šef Berkshire Hathawaya, Voren Bafet sa procijenjenim bogatstvom od 75,6 milijardi dolara.

Na listi prvih deset najbogatijih na svijetu dominiraju Amerikanci, od kojih mnogi rade u tehnološkom sektoru, a među njima su osnivač Amazona Džef Bezos na poziciji broj tri, osnivač Facebooka Mark Zakerberg na petom mjestu i suosnivač Oraclea Leri Elison koji je sedmi.

"Populacija milijardera širom svijeta porasla je 13 odsto prošle godine na 2,04 hiljade ljudi, što je najveće godišnje povećanje u posljednju 31 godinu, otkada je magazin počeo da sastavlja ovakve liste", saopštio je Forbes.

Navodi se da je na listi najviše milijardera iz SAD - 565, što je rezultat rasta vrijednosti američke berze od Trampove pobjede na predsjedničkim izborima u novembru prošle godine, Kina je druga sa 319 milijardera, a Njemačka treća sa 114.

Sam Tramp je, međutim, pao 220 mjesta na listi i sada zauzima 544. poziciju sa bogatstvom procijenjenim na 3,5 milijardi dolara.

Forbes pripisuje Trampov pad klonulom tržištu nekretnina na Menhetnu, njujorškom kvartu u kom je stacioniran najveći dio njegovog bogatstva u nekretninama.

“Za 'Trump kulu' i osam zgrada u krugu od jedne milje oko tog zdanja vezano je 40 odsto bogatstva Trumpa”, piše Forbes.

Među ostalih deset najbogatijih na Forbesovoj listi su vlasnik španskog lanca odjeće Zara, Amansio Ortega, koji je na četvrtoj poziciji, zatim meksički telekomunikacioni tajkun Karlos Slim na šestom mjestu, braća Koh, Čarls i David, su osmi i deveti, a deseti je bivši gradonačelnik Njujorka i osnivac Bloomberg newsa, Majkl Blumberg.

Bonus video: