Peskov: Ni jedna ruska uprava pa ni FSB nisu umiješani u sajber napad na Jahu

Jedan od optuženih hakera, Karim Baratov uhapšen je u utorak u Kanadi
0 komentar(a)
Kremlj, Foto: Www.znanje.org
Kremlj, Foto: Www.znanje.org
Ažurirano: 16.03.2017. 12:54h

Kremlj je danas demantovao svaku umiješanost Rusije u sajber napade na internet kompaniju Jahu (Yahoo), za koje su američke vlasti optužile dvojicu pripadnika ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB).

"Nemoguće je da jedna ruska uprava, uključujući FSB, bude zvanično umiješana u ilegalna djela u sajber prostoru", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da je Rusija uvek željela, što je i pokazala na više nivoa, da saradjuje u borbi protiv sajber kriminala da bi se osigurala bezbednost sajber prostora.

SAD su juče objavile da je protiv četiri osobe, uključujući dvojicu pripadnika ruske obavještajne agencije, podignuta optužnica za hakovanje najmanje 500 miliona korisničkih naloga kompanije Jahu.

Dvojica ruskih agenata FSB-a imenovani su kao Dmitrij Dokušajev i Igor Suščin. Oni su, kako je navedeno, izdavali naloge dvojici hakera tokom operacije sa Jahuom i finansirali ih.

Meta hakera bili su, prema navodima američkih vlasti, mejlovi ruskih i američkih zvaničnika i ruskih novinara, kao i zaposlenih u finansijskom sektoru i drugim kompanijama.

Podizanje optužnica vremenski se poklopilo sa istragom o umiješanosti Rusije u hakerske napade na izborni štab Hilari Klinton tokom američkih predsjedničkih izbora prošle godine.

Sajber napad koji je počeo 2014. godine smatra se jednim od najvećih ikad sprovedenih na svijetu sa više od 500 miliona kompromitovanih korisničkih naloga, prema tvrdnjama američkog ministarstva pravde.

Jedan od optuženih hakera, Karim Baratov uhapšen je u utorak u Kanadi.

Neki mediji su izvještavali da on ima dvojno državljanstvo Kanade i Kazahstana, ali je ministarstvo spoljnih poslova Kazahstana saopštilo danas da on više nije državljanin te zemlje jer se odrekao državljanstva 2011.

Drugi haker, Rus Aleksej Belan, zvani, Mag, već je bio na listi najtraženijih sajber kriminalaca u SAD, pošto su protiv njega podignute druge optužnice za slična djela 2012. i 2013. godine.

Bonus video: