Tramp o presudi sudije s Havaja: Ovo je bez presedana, Amerika izgleda slabo

Okružni sudija Derik Votson doveo je u pitanje Trampove dokaze i obrazloženje da se zabrana uvodi zbog nacionalne bezbjednosti
57 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2017. 08:05h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp izjavio je na skupu održanom u Tenesiju da je presuda federalnog sudije sa Havaja o blokadi nove Trampovu uredbe o zabrani ulaska u SAD bez presedana i da zbog nje SAD izgleda slabo.

Federalni sudija sa Havaja je blokirao sprovođenje nove Trampove naredbe o zabrani ulaza u SAD, samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da stupi na snagu.

Okružni sudija Derik Votson doveo je u pitanje Trampove dokaze i obrazloženje da se zabrana uvodi zbog nacionalne bezbjednosti.

On je istakao da nova izvršna uredba ne ispunjava pravne osnove i izdao privremenu zabranu koja važi na cijeloj teritoriji SAD.

Tramp je na skupu u Tenesiju dodao da će ići dokle god bude potrebno, uključujući i na Vrhovni sud na, kome će, kako je naveo pobijediti.

Nova izvršna uredba o zabrani ulaska u SAD trebalo je danas da stupi na snagu.

Ona zabranjuje ulazak u SAD državljanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana, a izbjeglicama na 120 dana.

To je druga Trampova uredba, donijeta nakon što su brojni sudovi širom SAD blokirali njegovu prvu uredbu.

U drugoj uredbi sa liste je skinut Irak i odredba koja je davala privilegije određenim vjerskim manjinama.

Bonus video: