"NE ŽELIMO TRGOVINSKI RAT"

Kećijang: Kina želi pozitivne odnose sa Vašingtonom

"Mi ne želimo da dođe do izbijanja tgovinskog rata između naših zemalja. To ne bi trgovinu učinilo poštenijom", rekao je Li i dodao da bi to oštetilo i američke kompanije
0 komentar(a)
Li Kećijang, Foto: Reuters
Li Kećijang, Foto: Reuters
06.02.2019. 12:03h

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je danas da se njegova vlada nada pozitivnim odnosima sa Vašingtonom i da nema nikakvu želju za trgovinskim ratom niti da planira devalvaciju valute kako bi pospješila izvoz.

Li je na godišnjoj konferenciji za novinare naglasio zajednički interes dvije najveće svjetske ekonomije i rekao da bi trebalo da se drže svojih strateških interesa.

Američki predsjednik Donald Tramp obećao je da će povećati porez na uvoz kineske robe kako bi se suprotstavio onome što naziva nepoštenom praksom Pekinga. To je dovelo do upozorenja da bi Kina mogla uzvratiti istom mjerom, čime bi bilo poremećeno jedno od najvećih trgovinskih partnerstava na svijetu.

"Mi ne želimo da dođe do izbijanja tgovinskog rata između naših zemalja. To ne bi trgovinu učinilo poštenijom", rekao je Li i dodao da bi to oštetilo i američke kompanije.

Zvaničnici dveju zemalja razmatraju mogućnost susreta američkog i kineskog predsjednika, kazao je premijer Kine.

"Kina se nada da će ovaj odnos, bez obzira na kakve prepreke naleti, nastaviti da se razvija u pravom smeru", rekao je Li potvrdivši posvećenost Pekinga slobodnoj trgovini i promociji regionale trgovine.

Li je takodje naveo da Kina ne planira devalvaciju svoje valute kako bi pospješila izvoz i najavio da će juan biti relativno stabilan.