Sten Li: Genije koji nam je otkrio svijet superheroja

"Ako čovjek ima sreće, sve će mu ići od ruke"
174 pregleda 1 komentar(a)
Sten Li, Foto: Reuters
Sten Li, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2019. 09:57h

Američki pisac stripova Sten Li je bio čovjek koji je stvorio superheroje.

Mnogi se dive čovjeku koji je svojim likovima dao izuzetne moći i svakodnevne glavobolje - i tako stvorio formulu koja je donijela revoluciju u svijet stripova.

Hulk, Ajron Men, Derdevil i Fantastična četvorka - svi su oni nastali iz njegove velelepne maštovitosti i stvorili jedinstveni novi svijet.

Iako je karijeru započeo perom i mastilom, dostigao je mnogo više.

Od digitalnih grafičkih novela do holivudskih blokbastera, razvio je Marvel Komiks od malog odjeljenja u izdavačkoj kući u ogromnu multimedijalnu korporaciju: Sten Li je bio svestran.

Rođen 1922. godine u siromašnoj radničkoj porodici jevrejskih emigranata porijeklom iz Rumunije, Sten Liberman je dobio posao u Tajmli pablikejšns - kući koja će kasnije postati Marvel Komiks - izdavačkom preduzeću čiji je vlasnik bio njegov rođak.

Počeo je da radi u odjeljenju za stripove i, zahvaljujući razigranoj mašti, postao urednik u osamnaestoj godini.

Više od 20 godina je bio vrhunski "momak za sve" - pisao je krimi priče, horore, vesterne - sve što je moglo da zadovolji apetite njegovih mladih čitalaca.

Riječi sa više od dva sloga nisu bile dobrodošle. Likovi su bili ili prave dobrice ili grozne zlice: crno-bijeli svijet bez sivih nijansi.

Libermana je bilo toliko sramota svega što je pisao da je odbio da se potpisuje pravim imenom. Izabrao je pseudonim Sten Li, ali je kasnije i zvanično promijenio ime.

Kada je zakoračio u četrdesete, zaključio je da je prestar za stripovske igrarije. Njegova supruga Džoan, Engleskinja porijeklom, nagovorila ga je da se oproba u, kako je rekla, "labudovoj pjesmi" - da napiše priču sa likovima kakve je želio. Jer, nema šta da izgubi, govorila mu je.

Kada je konkurentska izdavačka kuća objavila strip o supertimu koji su činili Betmen, Supermen i Vonder Vumen, Lijeva izdavačka kuća je morala da reaguje.

Lijev odgovor je stigao 1961. godine - Fantastična četvorka, tim astronauta sa supermoćima koje su stekli pošto su preživjeli bombardovanje kosmičkim zracima.

Četvorka će promijeniti ne samo Lijev život, već i strip industriju, zauvijek.

Li je svakom liku dao svojevrsne, svakodnevne tinejdžerske probleme, poput peruti, uraslih zanoktica i akni. Često su se svađali sa roditeljima, ali i jedni sa drugima.

Počela su da stižu pisma obožavalaca, sve više i više. Sten Li je, a da nije ni bio svjestan, otvorio vrata zlatnom dobu stripa, a njegova mašta je postala zakon. Njegov Marvel univerzum izlegao je novi svijet, Marvel komiks.

Ubrzo je i prepametni šmokljan Piter Parker doživio transformaciju - poslije ujeda ozračenog pauka - u tinejdžera koji je mogao da se vere uz zidine njujorških solitera. Rođen je Spajdermen.

I postaće ikona moderne popularne kulture. Spajdi, kako ga svi zovu od milošte, posjeduje zbilja izuzetne supermoći - ali ga ipak muče problemi na poslu, kod kuće i sa djevojkom.

Najzad tinejdžer više nije bio samo pomoćnik u sporednoj ulozi - već glavni heroj. A heroj više nije koristio samo pesnice i snagu, već i mozak.

"Samo zato što je heroj i posjeduje supermoći, ne znači da ga ne muče problemi", izjavio je Sten Li za BBC.

Hulk, Moćni Tor, Ajron Men - svi su se hrvali sa problemima poput droge, predrasuda, rasizma i društvene nejednakosti.

Li je potegao još jedan radikalan potez - umjetnicima koji su stvarali stripove je otkrio lice i ime - Džek Kirbi, Frenk Miler, Džon Romita i ostali su dostigli kultni status svojim djelima.

Novi superheroji su probili nove granice sopstvenim pričama i djelima. Derdevil je bio slijep. Crni Panter crne boje kože, a Srebrni letač preispitivao stanje čovječanstva.

Lijev uticaj je prisutan i danas. Prije nekoliko godina, Marvelov heroj, Nortstar, otkrio je da je gej.

Na vrhuncu, Marvel je prodavao 50 milona strip svezaka godišnje. Dok se nije povukao u penziju 1971. godine, Sten Li je pisao uvodnu riječ za svako Marvel izdanje.

Međutim, 1999, njegovo medijsko carstvo, Sten Li Mediji, čiji je cilj bio moćni brak između stripova i interneta, počelo je da propada. Li je bankrotirao, a njegov poslovni partner je završio u zatvoru zbog prevare.

Ipak, 2001, pokrenuo je novu kompaniju POW! Entertejnment, sa idejom da razvija filmske scenarije i televizijske programe.

Njegovi junaci, sada već stari pola vijeka, prevazilaze sve prepreke i pobjeđuju sve izazove - Iks-Men, Fantastična četvorka, Hulk, Derdevil, Ajron Men i Osvetnici - svi su zaživjeli i u Holivudu.

Spajdermen je donio silu novca na bioskopskim blagajnama - prvi film 2002. i nastavak 2004. godine zaradili su skoro 1.6 milijardi dolara širom svijeta - i to bez zarade od DVD-ja i pratećih proizvoda.

Posljednjih godina, tri filma iz serijala o Kapetanu Americi, koga maestralno glumi Kris Evans, zaradila su 2.24 milijarde dolara širom svijeta. Ajron Men Roberta Daunija Džuniora donio je 2.4 milijarde dolara.

Privlačnost Marvelovog svijeta bila je nepojmljiva.

A obožavaoci su uživali u svakom kameo pojavljivanju Stena Lija, u skoro svakom filmu.

Li je ponovo uspio i u svijetu stripa. Tokom 2012. godine, bio je jedan od autora "Romeo i Julija: Rat", stripa koji je stigao na bestseler listu Njujork Tajmsa, a pokrenuo je i Jutjub kanal, Svet heroja Stena Lija.

Na Komik-konu 2016. godine, predstavio je digitalnu grafičku novelu Buđenje boga. Štampano izdanje je dobilo nagradu Nezavisnih izdavača 2017. godine.

Posljednjih godina se žalio na sve lošiji vid, jer zato više nije mogao da čita stripove koji su mu donijeli slavu.

U intervjuu za tRadio Tajms 2016, rekao je da mu "čitanje najviše nedostaje".

Govorio je i o onome što je smatrao najvećom supermoći - sreći.

"Svaki put kad odem na Sajam stripa, bar jedan fan me pita koja je najveća supermoć. Uvijek odgovorim da je sreća najveća supermoć, jer ako čovjek ima sreće, sve će mu ići od ruke".