U vodama Somalije gusari oteli brod

Prošlo je tri godine od kako su gusari iz Somalije uspješno oteli veliki komercijalni bod, ali oni i dalje imaju i kapacitet i namjeru da nastave napade, navodi se u novembarskom izvještaju UN
630 pregleda 2 komentar(a)
Somalija gusari, Foto: Twitter.com
Somalija gusari, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 14.03.2017. 08:08h

Zvaaničnici Somalije saopštili su da su gusari oteli trgovački brod sa više od 20 članova posade blizu obale te zemlje.

Jedan od zvaničnika iz poluautonomne obasti Puntland izjavio da je u pitanju brod iz Šri Lanke i da ga gusari, koji su ga oteli u ponedjeljak kod sjeverne obale Somalije, voze ka kopnu.

Portparolka mornaričkih operacija EU Luiz Tag potvrdila je da je u toku istraga o incidentu sa tankerom za naftu blizu obale Somalije, ali se na internet stranici ove organizacije trenutno ne pominju ni plovila ni taoci koje pirati navodno drže.

Gusarski napadi duž obale Somalije nekada su predstavljali ozbiljnu prijetnju globalnoj industriji moreplovstva. Poslednjih godina, usled međunarodnih patrola, napadi su se prorijedili.

Prošlo je tri godine od kako su gusari iz Somalije uspješno oteli veliki komercijalni bod, ali oni i dalje imaju i kapacitet i namjeru da nastave napade, navodi se u novembarskom izvještaju UN u koji je uvid imao Asošijeted pres (AP).

Bonus video: