Napadač kombijem iz Toronta povučena osoba sa posebnim potrebama

Program za učenike sa posebnim potreba u Kanadi obuhvata obrazovani program i program za osobe sa teškoćama u ponašanju kao i tjelesnim oštećenjima. Policija navodi da im Minasian nije bio poznat, a nepoznati su i njegovi motivi,
190 pregleda 0 komentar(a)
Alek Minaisan, Foto: Printscreen
Alek Minaisan, Foto: Printscreen
Ažurirano: 24.04.2018. 09:58h

Mladić osumnjičen za napad kombijem kojim je u Torontu u ponedjeljak usmrtio deset osoba, a povrijedio 15, pohađao je srednjoškolski program za učenike sa posebnim potrebama i hodnicima se kretao pognute glave čvrsto stisnutih šaka, rekle su njegove školske kolege.

Alek Minasian (25), uhapšen je 26 minuta pošto se bijelim iznajmljenim kombijem zaletio u grupu u sjevernom dijelu Toronta i pokosio pješake.

Snimak napada koju je napravio slučajni prolaznik prikazan je na CBC televiziji i pokazuje muškarca koji je u više navrata uperio neki predmet prema policajcu, koji mu viče "da legne", ali muškarac odgovara "ubij me".

Širin Čami rekla je da njen bivši školski kolega nije bio nasilan. Minasian je pohađao program za učenike sa posebnim potrebama u srednjoj školi Tornlea. Hodao je hodnicima čvrsto stisnutih šaka i pognute glave i proizvodio zvuke poput mjaukanja, prisjetila se ona.

"Nije bio društvena osoba, ali koliko se sjećam bio je apsolutno bezopasan", rekla je.

Program za učenike sa posebnim potreba u Kanadi obuhvata obrazovani program i program za osobe sa teškoćama u ponašanju kao i tjelesnim oštećenjima. Policija navodi da im Minasian nije bio poznat, a nepoznati su i njegovi motivi, prenosi agencija Hina.

Minasianovoj stranici na Facebooku nije moguć pristup. Na podacima dostupnim na internetu može se vidjeti da je pohađao školu Seneka od 2011. do aprila 2018. godine, da je završio srednju školu Tornlea 2011. i da je kao svoje profesionalne vještine napisao razvoj softvarea. U blogu iz seprtembra 2013. navodi se da je počeo da radi u Centru Seneka za razvoj otvorene tehnologije. Googleova Android prodavnica nudi aplikaciju koju je razvio neko sa imenom Alek Minasian.

Pohvale policajcu

Policajac iz Toronta koji je odbio da puca na osumnjičenog pohvaljen je za suzdržanost prema osobi koja je tvrdila da ima pištolj. Hapšenje je pohvaljeno kao hvale vrijedan primjer suzdržanosti policajca koji se našao usred haosa.

Kada je osumnjičeni vikao "ubij me", policajac je odgovorio "ne, lezi dolje", a kada je osumnjičeni rekao "imam pištolj u džepu", policajac je odgovorio "briga me, lezi dolje".

Policija iz Toronta odbila je da objavi ime policajca, ali Geri Klement, penzionisani policajac koji ima 34 godine iskustva rada u službi, ocjenjuje da je riječ "o vrlo iskusnom policajcu".

"Rekao bih da je čovjek naletio na pravog policajca", rekao je Klement i objasnio:

"Niko ne zna kako će oni (napadači) reagovati. U takvoj situaciji mnogi pribjegavaju sili. Ovaj policajac je reagovao na veoma zreo način".

Nenasilnu akciju kanadske policije pozdravili su mnogi na društvenim mrežama, prenosi Hina.

Policija u Sjedinjenim Državma kritikovana je jer je "laka na obaraču" što je pokazao niz ubistava u kojima je policija pucala i ubila osumnjičene, a poslije se pokazalo da su bili nenaoružani.

Slični napadi koji su posljednjih godina izvedeni u velikim gradovima bili su teroristički, ali kanadski ministar bezbjednosti Ralf Gudejl je istakao da je još rano reći da li je i u Torontu radi o terorizmu. Dodao je da u zemlji nije pojačana uzbuna vezano za terorizam i da se za sada ne zna ima li napad veze sa sastankom grupe G7 u Torontu koji je u toku.

Jedan od svjedoka kazao je da se kombi u punoj brzini zaletio među pješake da ih je rušio jednog za drugim, a prema njegovim riječima srušena je i osoba koja je gurala dječja kolica.

Ovaj incident je najnoviji u nizu sličnih napada koji su se u posljednje vrijeme zaređali u Sjedinjenim Državama i Evropi i jedan je od najnasilnijih u novijoj kanadskoj istoriji. Incident se dogodio 30 km od mjesta na kojem se u Torontu održava sastanak ministara spoljnih poslova grupe sedam najrazvijenijih zemalja.

Galerija

Bonus video: