Kineski ZTE kažnjen zbog izvoza robe Iranu i Sjevernoj Koreji

Poslije duge istrage koja je započeta za vrijeme predsjednika Baraka Obame, kineski gigant se izjasnio krivim i priznao da je izvozio u Iran i Sjevernu Koreju opremu vrijednu nekoliko stotina miliona dolara a koja je proizvedena u SAD
64 pregleda 3 komentar(a)
ZTE, Foto: Shutterstock.com
ZTE, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.03.2017. 20:44h

Kineski gigant u telekomunikaciji, ZTE, prihvatio je da plati 1,2 milijarde dolara kazne SAD zbog izvoza robe Iranu i Sjevernoj Koreji, zemljama koje su pod sankcijama, saopštile su večeras američke vlasti.

Ta velika kazna dolazi u trenutku kad administracija američkog predsjednika Donalda Trampa prijeti da zaoštri odnose s Kinom, koju optužuje za razne oblike ilegalne trgovine.

Poslije duge istrage koja je započeta za vrijeme predsjednika Baraka Obame, kineski gigant se izjasnio krivim i priznao da je izvozio u Iran i Sjevernu Koreju opremu vrijednu nekoliko stotina miliona dolara a koja je proizvedena u SAD.

Iran i Sjeverna Koreja se nalaze na američkoj crnoj listi.

ZTE je takođe priznao da je davao pogrešne informacije američkim vlastima da bi sakrio svoje transakcije.

Kineska firma će morati odmah da plati 892 miliona dolara a tokom narednih sedam godina će biti pod prijetnjom dodatne kazne od 300 miliona dolara u slučaju da ponovi grešku.

To nije prvi slučaj takve vrste kazne. Francuska banka BNP Pariba je pristala 2014. godine da plati kaznu od skoro devet milijardi dolara zbog nezakonitih finansijskih transakcija sa Iranom.

Bonus video: