IZRAELSKI PREMIJER ĆE U ČETVRTAK POSJETITI MOSKVU

Netanjahu: Tražiću od Putina da se Iran povuče iz Sirije

an nastoji, na osnovu sporazuma ili bez njega, da se permanentno bazira u Siriji - bilo kroz vojno prisustvo na kopnu ili pomorsko vojno prisustvo i takođe kroz postepeni pokušaj da se otvori front sa nama na Golanskoj visoravni", rekao je Netanjahu na sjednici vlade
66 pregleda 1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2019. 15:26h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas, pred posjetu Moskvi u četvrtak, da će od predsjednika Rusije Vladimira Putina zatražiti da se iranske vojne snage povuku iz Sirije na osnovu svakog sporazuma o završetku građanskog rata u toj zemlji.

"Iran nastoji, na osnovu sporazuma ili bez njega, da se permanentno bazira u Siriji - bilo kroz vojno prisustvo na kopnu ili pomorsko vojno prisustvo i takođe kroz postepeni pokušaj da se otvori front sa nama na Golanskoj visoravni", rekao je Netanjahu na današnjoj sjednici vlade.

On je najavio da će "predsjedniku Putinu prenijeti oštro protivljenje toj mogućnosti" i da se nada da će moći da se postigne određeno razumijevanje da se smanji moguća napetost između izraelskih i ruskih snaga, kako je to uspješno činjeno do sada, prenose izraelski mediji. 

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov izjavio je danas za arapski list Al-Hajat da će povlačenje iranskih snga iz Sirije biti izvedeno samo u okviru konačnog sporazuma u Siriji. 

"Vlasti koje će zakonski biti izabrane u Siriji biće one koje će imati pravo da zahtijevaju povlačenje svih stranih snaga iz zemlje", rekao je Bogdanov, bivši ambasador Rusije u Izraelu.

Rusija i Izrael obilježili su u oktobru prošle godine četvrt vijeka diplomatskih odnosa. Tim povodom su Putin i Netanjahu razgovarali telefonom šesti put za godinu dana. 

Drugi povod za razgovor bilo je znatno povećanje ruskih snaga u Siriji, pisali su izraelski mediji, pa je predsjednik Izraela Reuven Rivlin posjetio Rusiju, a Netanjahu je bio u Moskvi dva puta.

Glavni razlog bližih odnosa između dvije zemlje bio je ulazak ruskih snaga u rat u Siriji. Izrael i Rusija su uspostavili mehanizam za vojnu koordinaciju kako bi se spriječili incidenti između njihovih vazduhoplovnih i pomorskih snaga i o tome se govorilo na najvišim nivoima.

Izrael inače nastoji da se drži po strani od rata koji bjesni u susjednoj zemlji, ali odgovara na prelivanje sukoba na granici na Golanu, mada vjeruje da su posrijedi greške.

Izraelske vazduhoplovne snage su takođe napadale konvoje oružja iz Sirije, navodno namijenjene libanskom Hezbolahu protiv koga je izralelska vojska ratovala više od mjesec dana u ljeto 2006. godine.