NAŠAO SE U SREDIŠTU "OLUJE"

Ko je "Putinov čovjek" koji je uzdrmao Trampov tim: Ljubazan je i šarmantan

"Kisljak je strateški ciljao baš one ljude za koje je Kremlj smatrao da bi mogli da budu ključni saveznici u novoj američkoj administraciji", kaže Alina Poljakova, zamjenica direktora Centra za Evroaziju Dinu Patriciju Atlantskog savjeta u Vašingtonu
2 komentar(a)
Sergej Kisljak, Foto: Beta-AP
Sergej Kisljak, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.03.2017. 21:08h

Ambasador Rusije u Vašingtonu Sergej Kisljak, koji se našao u središtu "oluje" u kojoj je ključni saradnik američkog predsednika Donalda Trampa ostao bez funkcije dok se i drugom trese tlo pod nogama, važi za ljubaznog čoveka čiji je šarm uvod u odlučnost s kojom brani svoju zemlju na američkom tlu.

Tako Kisljaka (66) opisuje britanski "Gardijan", ističući da je ovaj "Putinov čovjek u Vašingtonu" obično izvan žiže javnosti, ali se ovih dana našao u centru pažnje, kada su njegovi kontakti s Trampovim bivšim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost uzdrmali novu američku administraciju.

Kisljakovi razgovori sa doskorašnjim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Majklom Flinom primorali su tog Trampovog bliskog saradnika da podnese ostavku 13. februara, dok su Kisljakova dva sastanka sa Džefom Sešensom dovela do povlačenja ovog američkog javnog tužioca iz istrage o umiješanosti Rusije u izbore u SAD.

Ovaj drugi po redu udarac za Donalda Trampa uslijedio je baš u trenutku kada je relativno popravio utisak u javnosti nakon svog prvog govora u Kongresu, ocjenjuje londonski dnevnik.

"Kisljak je strateški ciljao baš one ljude za koje je Kremlj smatrao da bi mogli da budu ključni saveznici u novoj američkoj administraciji. Iznenađuje, međutim, stepen uspješnosti. Sešens je već drugi visoki član administracije za koga je otkriveno da se sretao sa Rusima i zatim pokušavao da to zataška", kaže Alina Poljakova, zamjenica direktora Centra za Evroaziju Dinu Patriciju Atlantskog savjeta u Vašingtonu.

Kisljak je, inače, po struci inženjer, ali je završio i Akademiju za spoljnu trgovinu u bivšem SSSR-u, nakon čega se pridružio Ministarstvu spoljnih poslova 1977. godine.

Prvi diplomatski zadatak u SAD obavljao je 1985-1989. godine, a fokus mu je bio - oblast kontrole naoružanja.

Bio je i ruski ambasador u NATO-u 1998. godine, a zatim zamjenik šefa ruske diplomatije od 2003. Na ambasadorsko mjesto u SAD došao je 2008. godine.

Neki američki mediji navode da je Kisljak zapravo glavni ruski regruter za "spavače" - špijune u SAD, što je Rusija nazvala "američkom paranojom".